U zavidovićkoj Gradskoj džamiji, održano predavanje na teme iz oblasti zdravlja žena

U subotu, 21.01. 2017. godine, u Gradskoj džamiji u Zavidovićima, a u organizaciji Aktiva žena EN-NISA, koje djeluje u sklopu Medžlisa IZ-ce, održano je predavanje za žene, na temu: “Prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke i karcinoma grlića maternice”. Gost predavač bila je dr. Amira Hadžić, specijalista radiolog iz Zavidovića. 

Doktorica Hadžić je istakla da su važne redovne godišnje kontrole, jer time žena zauzima veliku ulogu u samom otkrivanju karcinoma, u ranoj dijanostici i liječenju. Objasnila je kako nastaju karcinomi, koji su rizični faktori, šta ih uzrokuje i kako se dijagnosticiraju.

Isto tako je objasnila i pokazala prisutnim, kako da jednom mjesečno uradi samopregled dojki, jer taj pregled je od izuzetne važnosti, s obzirom da na taj način svaka žena upoznaje svoje tijelo i uočava svaku promjenu na svom tijelu, što će u konačnici rezultirati obavezom da se na vrijeme javi svom ljekaru, koji će uraditi detaljnije pretrage.

Doktorica Hadžić je posebno naglasila da svaka žena mora preuzeti na prvom mjestu brigu o sebi, pa tek onda o drugima, jer sa bolešću žene funkcionalnost i opstojnost zdrave porodice biva ugrožena.

Treba istaknuti da je predavanje bilo izuzetno posjećeno, te da su žene u opuštenijoj atmosferi nakon predavanja iskoristile priliku i postavljale pitanja na koja je doktorica rado odgovarala.

Aktiv žena “En-Nisa” djeluje u sklopu i uz podršku Medžlisa islamske zajednice, a okuplja obrazovane i ambiciozne žene, koje svojim volonterskim radom nastoje afirmirati ženu u svim segmentima života. Između ostalog, u svom programu rada imaju obrazovne, humanitarne i rekreativne aktivnosti, a naglašavaju da su sebi uzele u obavezu da svakog mjeseca pripreme neki značajniji program za žene Zavidovića.

zavnews/en-nisa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *