Zvanično: Bingo prestigao Konzum i postao novi lider na tržištu

Domaći trgovinski lanac Bingo prestigao je Konzum po prodaji u 2016. godini i tako postao tržišni lider, izvještava poslovni portal BiznisInfo na osnovu podataka međunarodne organizacije za istraživanje tržišta Euromonitor.

Euromonitor je naime, objavio izvještaj o maloprodajnom tržištu u BiH za 2016. u kojem se navodi da je kompanija Bingo „novi tržišni lider“ i da je prestigla Konzum po ukupnoj prodaji.

U izvještaju se navodi da je stanje u maloprodajnom sektoru u BiH stabilnije nego ukupno stanje u ekonomiji.

Maloprodajni sektor je nastavio rast prošle godine, zahvaljujući solidnim ekonomskim kretanjima, rastu posjeta BiH i tehnološkom napretku.

Solidna ekonomska kretanja u zemlji povećala su prodaju prehrambenih namirnica dok je usljed rasta posjeta došlo i do porasta prodaje neprehrambenih proizvoda. Kada se govori o tehnološkom napretku, tu se misli na korist od društvenih mreža u reklamiranju i prodaji putem interneta, koja je također u porastu.

U izvještaju se navodi da je primijetan trend da prodavnice koje nude neprehrambenu robu sele svoje radnje s ulica u tržne centre. Naime, ljudi na ulicama obično idu za svojim poslom, šetaju, idu na ručak ili se druže, dok u šoping centrima najčešće kupuju, zbog čega je ovaj trend razumljiv.

Najjači trend je ostao nepromijenjen, a to je konsolidacija od strane najvećih lanaca, koji preuzimaju male trgovine.

Dva lanca su se odvojila od ostatka konkurencije, regionalni lanac Konzum i domaći Bingo. Ova dva igrača imaju znatnu finansijsku pomoć od velikih institucionalnih investitora i bankarskih konzorcija koji su prepoznali potencijal maloprodajnog tržišta u BiH“, navodi se u izvještaju i dodaje da je prošle godine Bingo preuzeo lidersku poziciju od Konzuma.

Dok je Bingo kao glavne prednosti koristio niske cijene i podršku domaćim proizvodima, Konzum je korist sticao od atraktivnih lokacija u urbanim oblastima. No, Konzum gubi bitku s Bingom u prehrambenom sektoru pa će se vjerovatno više orjentisati na veleprodaju, neprehrambeni sektor i internet prodaju.

Za razliku od Binga koji ima još dosta prostora za ekspanziju i koji će nastaviti ubrzano rasti, Konzum se vjerovatno neće više širiti.

U dokumentu se dodaje da međunarodni igrači napuštaju tržište prehrambenih proizvoda, obeshrabreni sve većom „osjetljivošću“ potrošača na cijene ali i zbog sve veće okrenutosti stanovništva domaćim proizvodima.

No, njihov interes raste u neprehrambenom sektoru gdje će vjerovatno doći do snažnog rasta. Neprehrambeni sektor maloprodaje, naime, ima manje velikih igrača u konkurenciji i mnogo je „nezreliji“ i manje konsolidovan od prehrambenog sektora. U izvještaju se navode predviđanja da će maloprodajni sektor nastaviti rasti u narednom periodu s popravljanjem ekonomske situacije u državi i jačanjem kupovne moći stanovništva.

Dodaje se da će maloprodajni trgovački lanci nastaviti ekspanziju u neprehrambeni sektor, čime će utjecati na rezultat kompanija koje se bave isključivo neprehrambenim proizvodima, odnosno oduzet će im dio kolača.

Internet prodaja je, navodi se u dokumentu, sektor s najviše potencijala, ali nijedan domaći i strani lanac nije do sada našao formulu kako da je uspješno adaptira i privuče domaće kupce.

Na kraju, podsjetimo da je BiznisInfo bio prvi medij koji je još u septembru prošle godine objavio da će Bingo tokom 2016. godine prestići Konzum, a naš tekst tada su prenijeli svi domaći i regionalni mediji. S obzirom da finansijski izvještaji za 2016. godinu nisu dostupni javnosti, izvještaj Euromonitora je prva zvanična potvrda te informacije.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *