Na Bjelašnici se privode kraju radovi na apartmanskom naselju ‘Srebrna lisica’

U okviru urbanističkog projekta Bjelašnica II, u narednoj zimskoj sezoni Bjelašnica će biti bogatija za nove sadržaje. Radi se o novom apartmanskom naselju “Srebrna lisica”, gdje se sa građevinskim radovima ulazi u finalnu fazu, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Osman Smječanin, šef službe za urbanizam u Općini Trnovo.

U okviru apartmanskog naselja predviđena je izgradnja deset objekata, devet je već u svojoj finalnoj fazi, dok je od desetog odustao investitor, tako da će Općina, kaže Smječanin, ubrzo krenuti sa raspisivanjem licitacije, kako bi pronašla investitora i za navedeni objekat.

“Infrastrukturalni radovi se privode kraju. Zbog snijega još nije dovedena struja do pumpne stanice, te ista nije još priključena, kao i kanalizacioni sistem. Također, iz istog razloga još nije izvršeno napajanje objekata električnom energijom”, kaže Smječanin, napominjući kako sve ide svojim tokom, bez problema, te će projekat biti završen u predviđenom roku.

Pojašnjava, kako će Općina Trnovo zajedno sa Kantonom Sarajevo, u okviru ovog projekta izgraditi garažu koja će imati kapacitet 85 parking mjesta.

Osim apartmana, naselje će imati poslovne sadržaje, ugostiteljske objekte i prodavnice. Prizemlje naselja je izgrađeno od kamena, a svi objekti su u skladu sa okolinom i planinskim ambijentom. Fasada je od drvenih ploča, dok je krov aluminijski, zeleno-sive boje.

Cjelokupno naselje gradi se na površini od oko 15.800 kvadratnih metara. Vrijednost projekta iznosi 15.844,950 KM. Investitor na ovom projektu su Bosman d.o.o., Emission d.o.o., Gros H&G d.o.o., Body Art d.o.o., Grakop d.o.o., Biofarmed d.o.o., Krups d.o.o., Neimari d.o.o. i Općina Trnovo.

Inače, ovaj projekat gradi se na mjestu gdje je nekad planirana izgradnja ledene dvorane i Wellness Centra. Kako nije bilo zainteresovanih investitora, došlo je do promjene Regulacionog plana kojim se planira sadašnje apartmansko naselje “Srebrna lisica”.

Sa realizacijom projekata u okviru RP Bjelašnica II, odnosno prodajom zemljišta Općina neće stati. Prema Regulacionom planu Bjelašnica II, u planu je izgradnja još tri hotela, od čega bi se jedan trebao nalaziti na mjestu nekadašnjeg hotela “Smuk”.

“Za sve slobodne lokacije će biti raspisan javni oglas za licitiranje, pa ćemo da vidimo da li će biti interesa ili ne”, dodaje Smječanin.

Inače, cilj realizacije projekata u okviru Bjelašnice II, je da sa budućim sadržajima ova planina bude atraktivna tokom cijele godine.

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *