Bazen koji se prostire na osam hektara površine

U hotelskom kompleksu u Čileu nalazi se drugi najveći bazen na svijetu, kojeg je izgradila multinacionalna kompanija Crystal Lagoons, a koji više liči na okean nego bazen.

Iako i dalje mislimo kako se ni jedan bazen ne može mjeriti s morem, plivajući ovim bazenom male su šanse da bi vas mogla smetati gužva u vodi. Naime, bazen privatnog resorta San Alfonso de Mar prostire se na površini od oko osam hektara, a sadrži ukupno 66 miliona galona filtriranog mora iz Tihog okeana.

S trona najvećeg bazena na svijetu zbačen je 2015. godine od hotela Citystars Sharm el Sheik iz Egipta, koji je s površinom od 12.5 hektara proglašen najvećim, a taj se podatak nalazi i u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Unatoč tome, čileansko vodeno čudo i dalje je vrlo posjećeno. Da se u njemu nećete samo brčkati, govori i podatak da mu je maksimalna dubina 3.5 metara. U njemu možete roniti, a postoji mogućnost i bavljenja skijanjem na vodi.

No, od svih podataka, ipak je daleko najimpresivniji onaj koji se tiče veličine – bazen je velik kao šest hiljada standardnih bazena ili 11 fudbalskih stadiona. Posebnu draž cijelom bazenu daje njegova tirkizna boja, a temperatura vode iznosi 26 stepeni, tako da se ovdje znatno ugodnije, ali i sigurnije kupati nego u okeanu.

Bazen je otvoren 2006. godine, nakon pet godina građenja, a za cijeli je projekat utrošeno između 1,5 i 2 milijarde dolara.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *