Akademik Duraković posjetio piramide u Visokom

Profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Sarajevu i član Akademije nauka i umjetnosti BiH, Sirije, Jordana i Egipta, Esad Duraković, prvi put je boravio u kompleksu piramida u Visokom, u subotu, 18. ovog mjeseca.

On je sa dr. Semirom Osmanagićem obišao Muzej Fondacije Ravne, kao i tunele Ravne, i tom prilikom je izjavio:

– Dr. Osmanagić me pozivao i ranije da dođem, ali nije bilo prilike i jako mi je žao zbog toga, jer tek sad vidim da sam na gubitku što nisam više puta bio ovdje i što sam čekao ovoliko. Riječi su moje oruđe, ja sam univerzitetski profesor, ali u ovakvim prilikama nedostaju mi prave riječi da opišem svoju impresiju objektom, stručnošću, trudom koji je uložen i naročito, možda više od svega svojom neizrecivom začuđenošću da ovako grandiozan projekat ne podržavaju veće instituciie i Država, jer ovo može biti regionalni i evropski projekat. Pri svemu tome posebno me čudi službena nauka, preko onoga što ja znam, nije prepoznala u ovom objektu svoju šansu da ide naprijed, nego svojim odnosom prema ovom projektu pokazuju da je oficijelna nauka stagnirajuća, konzervirajuća u jednom negativnom smislu i zato bih kao čovjek koji je cijeli život u nauci preporučio da se naučnici ovime pozabave i da nađu načina da mijenjamo naša saznanja o našoj povijesti, jer moglo bi vrlo lako biti da imamo krivotvorenja u službenoj povijesti ljudskog roda općenito.

– Nauka po mom razumijevanju ima jednu osnovnu karakteristiku, a to je vizija i stalno kritičko preispitivanje. Istinski naučnik nije onaj ko je zakovao svoje stavove i brani ih, nego je naučnik onaj koji stalno preispituje svoje domašaje, rezultate i ima viziju. Nažalost, u akademskoj zajednici takvih nemamo mnogo, a vjerovatno je problem i sujeta, ljudi su često sujetni, ne mogu podnijeti da je neko nešto otkrio, a ovdje je riječ o otkrivalačkom duhu i ne mogu naprosto to da podnesu i vjerovatno je i to jedan od razloga – kazao je profesor Duraković.

– Ovo je moj prvi svečani dolazak i ja ću dolaziti ponovo, ne samo radi terapije u doslovnom smislu i radi silnih energija, već i zato da bih kao naučnik podržao ovu ideju, ovaj projekat, ako ništa onda barem simbolično. – kaže profesor Duraković.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *