Kako izgledaju gradilišta na koridoru 5C snimana dronom

Autoceste FBiH objavile su zaista impresivan video o trenutnoj izgradnji osam dionica autoputa na koridoru 5c, snimljen dronom. Neki od prizora ostavljaju bez daha, kao što je vijadukt na stubovima visokim preko 100 metara.

Nijedno od ovih 8 gradilišta koje možemo vidjeti na video snimku ne bi danas bilo aktivno da Vijeće ministara BiH u proteklom mandatu nije usvojilo akcize na gorivo, što je bio direktni uvjet međunarodnih kreditora za finansiranje novih dionica autoputa na koridoru 5c. Skoro polovinu mandata prethodni premijer BiH Denis Zvizdić potrošio je u mukotrpnom ubjeđivanju zastupnika da izglasaju akcize na gorivo. Najveći otpor dolazio je iz SDP-a BiH, a da apsurd bude potpun upravo je SDP dvije godine ranije tražio povećanje akciza na gorivo jer je to bio uvjet za nove kredite EBRD-a, EIB-a i drugih međunarodnih kreditora poput OPEC fonda.

Dodatni problem bio je podjela u SDA izazvana upravo zahtjevom za povećanjem akciza. Naime, četiri zastupnika SDA Senad Šepić, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović otkazali su poslušnost stranci i tako blokirali usvajanje zakona o akcizama.

Međutim zakon o akcizama je ipak usvojen, a rezultat svega toga je trenutna izgradnja 8 dionica autoputa, a riječ je o ukupno 40 kilometara u izgradnji, i već krajem ove godine, na Dan državnosti biće otvorena Zenička zaobilaznica, a za druge dionice bit će potrebno najmanje jedna do dvije godine.

Spomenute dionice su Vranduk – Ponirak koja će biti dugačka 5,3 kilometra, a košta 49 miliona eura, zatim tunel “Zenica” dužine 2,6 kilometara koji košta oko 69 miliona eura. Treća dionica je Zenica-Donja Gračanica, dugačka je 3,9 kilometara i vrijedna oko 69 miliona eura, slijedi dionica Donja Gračanica-Klopče dužine 5,78 kilometara koju čini jedan od najimpresivnijih vijadukta u državi, a košta oko 96 miliona eura. Peta dionica je već završena i dugačka je 2,23 km a riječ je o dionici Drivuša-Klopče, i ove dionice su dio Zeničke zaobilaznice.

Šesto gradilište je u Hercegovini, a radi se o tunelu Ivan koji će biti dugačak dva kilometra i koštat će oko 61 milion eura. U Hercegovini je i sedma dionica Buna-Počitelj dugačka 7,2 kilometra, a košta oko 32 miliona eura, i na koncu osma dionica Počitelj-Zvirovići također u Hercegovini, dugačka nešto više od 11 kilometara a košta oko 105 miliona eura.

Pogledajte spomenuti video:

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *