Show: Skupština KS uskratila podršku Mostaru, pa podržali i Mostar i Banjaluku

Na današnjoj sjednici zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo nisu podržali inicijativu zastupnika Mirze Čelika da se samo Mostar podrži u kandidaturi za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

Protiv ove inicijative glasali su Senad Hasanović, Elmedin Konaković i Damir Nikšić.

Suzdržani su bili zastupnici: Vildana Bešlija, Neira Dizdarević, Jasna Duraković, Vibor Handžić, Vedran Jakupović, Amra Junuzović-Kaljić, Bibija Kerla, Danijela Kristić, Zvonko Marić, Damir Marjanović, Amel Mekić, Arijana Memić, Sead Milavica, Elvedin Okerić, Dževad Poturak, Segmedina Srna-Bajramović, Igor Stojanović, Samir Suljević, Elvis Vreto.

Za prijedlog zastupnika Mirze Čelika glasalo je 10 zastupnika: Aljoša Čampara, Jasmina Bišćević-Tokić, Samra Ćosović-Hajdarević, Mirza Čelik, Admela Hodžić, Smiljana Viteškić, Haris Pleho, Hamed Aljović, Mahir Dević i Bilsena Šahman.

Malo kasnije, nakon naknadne pameti ili možda poslije intervencija iz centrala vladajućih stranaka, zastupnici Arijana Memić i Zvonko Marić uputili su inicijativu da Skupština KS podrži kandidaturu Mostara i Banja Luke za Evropsku kulturnu prijestolnicu 2024. godine, pa je ovaj prijedlog i usvojen.

“Želimo da oba ova grada iznesu teret koji se stavlja pred njih, a svakako su zaslužili da se nađu na listi sa drugim evropskim gradovima cijeneći kako kulturne tako i ljudske vrijednosti kojih ovim gradovima ne nedostaje”  – kazala je Memić.

Ranije je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto dao podršku Banjoj Luci u izboru za Evropsku prijestolnicu kulture 2024.

Inače današnju sjednicu obilježila je žustra rasprava između Devića i Konakovića, upućene su uvrede opozicionim zastupnicima, prije svih zastupniku Deviću od strane Zvonka Marića, isključivan im je mikrofon u nekoliko navrata od strane predsjedavajućeg Konakovića, uz optužbe da “razvlače pamet” zastupnicima, zastupnica Bibija Kerla je kazala da ima repliku za sve opozicione zastupnike i ispravku za 104 kriva navoda, da je boli glava, itd itd. pa se današnja sjednica s pravom može okarakterisati kao svojevrsni show i pokazivanje mišića vladajuće bulumente.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *