Kredit od 10 miliona eura za Kantonalnu bolnicu Zenica

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (DNPFBiH), na svom posljednjem zasijedanju, donio je i odluku o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju projekta poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ).

Radi se o kreditu od 10 miliona eura, čiji će rok otplate biti 12 godina uz grace period od tri godine te kamatnu stopu – šestomjesečni EURIBOR plus marža od jedan posto godišnje.

– Najvažnije je da smo odblokirali ovaj generacijski projekat za KBZ. Sredstva zajma, od skoro 20 miliona KM, koristit će se za poboljšanje energetske efikasnosti u KBZ-u i izgradnju novog termoenergetskog bloka, mašinske instalacije, utopljavanje i ukupnu modernizaciju – napominje Jasmin Duvnjak, zastupnik SDA u Skupštini ZDK, te predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, na čiju je inicijativu spomenuta tačka prošle sedmice i razmatrana te usvojena.

Duvnjak ističe kako građani Zenice i Kantona zaslužuju bolje i dostojnije uvjete za liječenje, a uposlenici kvalitetniji ambijent za rad.

-Ovakvi projekti jačaju mogućnosti i ugled našeg zdravstva. Uz angažman menadžmenta KBZ-a te podršku kantonalnih i federalnih vlasti, očekujem uz ovo unaprjeđenje bolničke infrastrukture, vrlo skoro dobijanje i statusa univerzitetske bolnice – kaže Duvnjak.

On dodaje da bi to bila i nova stepenica u razvoju KBZ-a, ali i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, kojem će ta ustanova biti baza za nastavno-naučne aktivnosti.

– Odlučni smo da Zenica postane jak medicinski centar. Mnogo je posla još pred nama – navodi Duvnjak.

Također podsjeća kako su Vlada i Skupština ZDK još prije više od godinu dale sve potrebne saglasnosti za elemente tog projekta i ugovora, ali da je zbog problema u uspostavi nove vlasti u Federaciji BiH, te kašnjenja u konstituiranju zakonodavne vlasti, Dom naroda konačno na dnevnom redu imao spomenutu tačku, te i usvojio odluku o zajmu.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *