Besplatan obilazak Sarajeva za osnovce

Zaposlenici turističke agencije “Insider” iz Sarajeva, dosjetili su se kako najmlađim Sarajlijama zimski raspust učiniti zanimljivijim, pa će svakog četvrtka do kraja januara osnovcima organizirati besplatni obilazak znamenitosti glavnog grada BiH. 

Obilazak će, kako nam je otkrio Omer Branković, direktor agencije, trajati oko dva sata, zavisno od vremenskih uvjeta.

-Ove godine smo učenicima osnovnih škola u Sarajevu odlučili ponuditi nešto novo kako bi im upotpunili praznike. Spojili smo ugodno s korisnim, pa će mališani obogatiti znanje o svom gradu. Ture su besplatne, a organizirat će se svakog četvrtka – govori Branković.

Šetnja uključuje obilazak četiri velike bogomolje: Katedralu Srca Isusova, Sabornu crkvu, Sinagogu i Begovu džamiju, potom Baščaršiju, Gazi Husrev-begov bezistan i Muzej Sarajevo.

-Kako bi djeci bilo što zanimljivije, obilazak će uključivati priče o historiji, legendama, ličnostima i kulturi, a ovim ih želimo potaknuti da i sami dalje istražuju grad – objašnjava Branković.

Osnovci će tako imati priliku slušati priče o početku Prvog svjetskog rata i mjestu sarajevskog atentata na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda, predanja o nastanku Sarajeva i njegovom razvoju tokom XV i XVI stoljeća, nastanku Baščaršije i starih zanata, priču o vjerskom suživotu i toleranciji, sarajevskim Jevrejima…

Okupljanje je u 11.45 sati ispred zgrade u ulici Zelenih Beretki 30, svakog četvrtka.

Kako su nam kazali u agenicji, ako bude zainteresovanih, ovakve ture organizirat će svaki vikend i nakon januara.

faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *