Žestoka reakcija SDA: “Vučićevo posthumno nagrađivanje Čurkina ne može prikriti istinu”!

 

 

Čin posthumne dodjele odlikovanja ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu, zbog uloženog veta na Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o osudi genocida u Srebrenici, pokazao je pravo lice predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kažu u Stranci demokratske akcije.

– Vučić je ovim činom pokazao da nije “faktor stabilnosti i mira”, kakvim se želi predstaviti Evropi i svijetu. Dok javno izgovara lijepe i pomirljive riječi, ovakvim i brojnim drugim postupcima on pokazuje da je čovjek koji ne želi da se suoči sa činjenicama o udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH u kojem je Miloševićev režim imao ključnu ulogu – saopćili su iz SDA.

U SDA kažu da Vučiću nije bitna istina i odavanje poštovanja žrtvama genocida, nego mu je bitan veto kojim se ta istina želi prikriti.

– Istina o genocidu u Srebrenici i užasnim zločinima širom BiH koje je počinila Mladićeva vojska uz ključnu podršku tadašnjeg srbijanskog režima, utvrđena je presudom Međunarodnog suda pravde, Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, brojnim rezolucijama Savjeta sigurnosti. Genocid i zločini su osuđeni rezolucijama Evropskog parlamenta i američkog Senata i Kongresa kao i rezolucijama parlamenata brojnih drugih država. Cijeli civilizirani svijet zna istinu, koju Vučić pokušava da prikrije – ističu u SDA.

Veto zbog kojeg Vučić posthumno nagrađuje Čurkina, ne može zaustaviti istinu, ali se time ponovo vrijeđaju žrtve genocida i Bošnjacima iz zvaničnog Beograda šalju veoma loše poruke, kaže se u saopćenju SDA.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *