Učenik Prve bošnjačke gimnazije osvojio bronzanu medalju na Evropskoj olimpijadi iz fizike

Fahrudin Delić, učenik Prve bošnjačke gimnazije, osvojio je bronzanu medalju na Evropskoj olimpijadi iz fizike koja se održavala u Latviji.

On će se kao predstavnik Bosne i Hercegovine,  takmičiti za medalju i na Međunarodnoj olimpijadi koja će se održati u Tel Avivu početkom jula.

“Ovo je još jedan uspjeh učenika-takmičara Prve bošnjačke gimnazije za koje je osmišljen poseban program. Program za takmičare je posvećen učenicima koji posjeduju talent za matematiku, fiziku, informatiku, geografiju, strane jezike i druge egzaktne nauke, a koji su u osnovnoj školi osvajali zapažene rezultate na raznim nivoima takmičenja. Tako, na sistematičan i institucionalan način Prva bošnjačka gimnazija pruža podršku nadarenim učenicima s ciljem daljnjeg razvijanja njihovih talenata te intenzivne pripreme za takmičenja na svim nivoima”, rekli su iz Prve bošnjačke gimnazije.

U namjeri da unaprijedi Program rada s talentiranim učenicima, Prva bošnjačka gimnazija učenicima koji se u ovu Gimnaziju upišu u prvi razred školske 2019/2020. godine, nudi stipendiju za takmičare u iznosu od 100,00 KM (osam mjeseci) u toku školske godine.

“Uslov za stipendiju je ostvareno jedno od prva tri mjesta na takmičenjima koja su zvanično organizovana od strane nadležnih ministarstava i Prosvjetno-pedagoškog zavoda na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou”, kazala je direktorica škole Naida Hota Muminović, te dodala da, uz primjerno vladanje, uspjesi moraju biti iz predmeta matematika, fizika, informatika, strani jezik i geografija.

“Još od svojih početaka, Prva bošnjačka gimnazija baštini ideje izvrsnosti i holističkog pristupa odgoju i obrazovanju pojedinca. Učenici se bodre na putu ka postizanju visokih ciljeva, bilo da se radi o akademskim postignućima ili o vannastavnim aktivnostima”, kažu iz ove škole.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *