Novalić u posjeti Konjicu, Igman pokrenuo proizvodnju municije za pištolje

Kompanija Igman iz Konjica jučer je pustila u rad novi pogon za proizvodnju pištoljske municije.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je nakon obilaska da je novi pogon rezultat politike Vlade FBiH koja, kao vlasnik Igmana, već četvrtu godinu ne uzima profit koji fabrika ostvaruje, već ga usmjerava u nova investiranja.

– Nakon ove bit će modernizirane i druge proizvodne linije, a Federacija BiH ni ove godine neće uzimati profit od Igmana, već će on biti korišten za razvoj fabrike, nova radna mjesta, nove tehnologije i nova tržišta – naveo je Novalić.

Dodao je da je Igman prva firma koja je na taj način pravila svoje poslovanje, nakon nje i Gineks u Goraždu, a trenutno po istom principu pomažu PRETIS u Sarajevu.

Direktor Igmana Džahid Muratbegović pojasnio je da je u novi pogon investirano oko sedam miliona eura, a da je
kapacitet proizvodnje 50 miliona metaka godišnje. Istakao je da jedan proizvođač kasni s isporukom dijela opreme, ali da će pogon biti kompletiran do kraja maja. Kada bude kompletiran, novi pogon će zapošljavati oko 100 od ukupno 1.173 radnika Igmana.

Premijer Novalić rekao je prilikom posjete Konjicu, da je izgradnja Bloka 7 TE Tuzla neophodna zbog osiguranja stabilnosti energetskog sistema.Dodao je da nije moguće potpuno se osloniti na obnovljive izvore energije, jer nisu stabilni – ukoliko na duži period izostanu padavine, vjetrovi ili sunčano vrijeme.

– U svakom energetskom sistemu mora postojati faktor stabilizacije koji je ili nuklearna ili energija iz uglja. Druge zemlje su sebi već osigurale stabilnost snabdijevanja energijom, a nama predstoji da zamijenimo dva dotrajala bloka – naveo je Novalić.

Precizirao je da Bosna i Hercegovina već proizvodi 42 posto električne energije iz obnovljivih izvora, što zadovoljava kriterij koji je EU zadala svojim članicama da dostignu do 2026. godine.

Novalić smatra da nema smisla problematizirati garanciju za kredit koju je Vlada FBiH dala Elektroprivredi BiH, jer je riječ o potentnoj kompaniji koja je u stanju vraćati kredite.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *