Kasumović izazvao pobunu naftaša, reagirao i Naftni komitet BiH


Nakon što je Vijeće Grada Zenica drugi put u nepuna tri mjeseca potvrdilo odluku o povećanju komunalne takse za distributere nafte i naftnih derivata koji posluju u ovom gradu, reagirao je Naftni komitet u Bosni i Hercegovini upozorivši da bi takva odluka mogla uzrokovati poskupljenje goriva i otpuštanje radnika.

Taksa za distributere nafte i naftnih derivata po novoj odluci iznosit će između 32.000 i 80.000 KM, zavisno od toga u kojoj zoni naftne kompanije posluju.

  • Odgovornost za moguće poskupljenje goriva u Zenici, ali i zatvaranje benzinskih pumpi i otpuštanje radnika morat će preuzeti Gradsko vijeće, kategorični su u Udruženju Naftni komitet Bosne i Hercegovine, izvijestila je Federalna televizija.

Na to su iz Naftnog komiteta BiH upozorili i gradske vijećnike.

  • Takse na ovolikoj razini ne postoje nigdje. Ukoliko bi imali povećanu taksu, sigurno bi došlo do povećanja cijena, ali ne samo to, pitanje je koliko bi radnih mjesta ostalo. Mi ovdje govorimo o stotinjak porodica, stotinjak radnih mjesta, kazao je Slavko Sić, predstavnik Naftnog komiteta.

Neki vijećnici smatraju da je taksa ucjena na koju se ne smije pristati, tim prije što je Zeničanima i bez ovog poskupljenja isplativije gorivo točiti u susjednom Kaknju i Vitezu pa i u Sarajevu.

  • Mi smo dovedeni u pat poziciju da zbog povećanja taksi opet ispaštaju naši sugrađani, kazao je Sanjin Alibašić, vijećnik Grada Zenica.

Skuplje takse međutim, ne znače i da će gradski budžet biti puniji.

– Naplate su upitne u tom slučaju jer su veliki iznosi i onda poslovni subjekti koriste mogućnosti utuživanja ili neplaćanja tih taksi. Možda je zbilja bolje da u narednom periodu bolje pripremimo iznose tih taksi koje su naplative u razgovoru sa privrednim subjektima tako da grad dobije novac koji može reinvestirati a ne da idemo sa nekim enormno visokim taksama koje u praksi nisu naplative, kazao je Goran Bulajić, predsjedavajući Vijeća Grada Zenica. 

Ukoliko se u međuvremenu pred vijećnicima ne pojavi neka nova, kompromisna inicijativa, počet će primjena novih taksi za naftne distributere.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *