Pozitivne misli jačaju imunološki sistem

O moći pozitivnog mišljenja već je puno rečeno, ali nauka u novim istraživanjima i dalje nastavlja potvrđivati koliko dobrobiti takvog načina razmišljanja mogu donijeti za naše zdravlje.

Naučnici sa Univerziteta Oxford i Exter su u svom istraživanju dokazali kako negativne misli mogu biti štetne dok pozitivne usporavaju puls i jačaju imunološki sistem.

Zanimljiv eksperiment

Posebno su proučavali misli koje ljudi imaju o sebi i o drugim ljudima. Ako nismo previše samokritični i imamo dobro mišljenje o sebi, lakše ćemo se nositi s teškim situacijama.

U istraživanju je učestvovalo 135 osoba podijeljenih u 5 grupa. Naučnici su im puštali određene audio upute. Pritom su im mjerili puls i bilježili količinu znojenja. Ispitanici su morali odgovarati kako se osjećaju tokom tog postupka.

Pitali su ih osjećaju li se sigurno, imaju li dobre misli o sebi i u kojoj mjeri su povezani s ostalim ljudima. Jedni su slušali snimke koje su poticale saosjećanje i pozitivne misli o sebi samima. Drugi su dobili porciju snimki koje su u njima izazvale kritičke misli.

Puls ne laže

Ispitanici iz dvije grupe su bili ohrabrivani da budu ljubazni prema sebi te su pokazivali više saosjećanja i povezanosti s drugim ljudima. U isto vrijeme su bili opušteni i osjećali su sigurnost, a puls im je bio sporiji i manje su se znojili.

Drugim grupama glasovne upute su izazvale kritički unutarnji glas zbog čega je došlo do povećanja pulsa i većeg znojenja. Ispitanici su osjećali prijetnju i nemir.

Voditeljica istraživanja dr. Anke Karl je rekla kako ovo pomaže u razumijevanju mehanizama koji se događaju kada smo dobri prema sebi u teškim situacijama. Na takav način se poboljšava imunološki sistem.

Naučnici se nadaju kako će im istraživanje pomoći u izučavanju mentalnih bolesti kao što je, na primjer, depresija.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Clinical Psychological Science.

zavnews/geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *