Genetičari u jednoj studiji obrnuli proces starenja kože i kose

 

Hoćemo li uskoro reći zbogom borama? Zasad ne znamo, ali znamo da su u jednoj studiji genetičari uspjeli obrnuti proces starenja kože i kose.

U pitanju je pokus na miševima koji bi mogao postati temelj za napretke u radu na preventivnim i terapijskim tretmanima protiv starenja kože i kose, ali također i za liječenje nekih bolesti.

Naime, genetičari sa Univerziteta u Alabami su otkrili koje promjene u ćelijama dovode do pojave bora, padanja dlake i rasta sijedih. Miševi su najprije terapijom umjetno postarani, a ukidanje te terapije je dovelo do uklanjanja bora i rasta dlaka u boji.

U prvom dijelu eksperimenta je korišten antibiotik koji izaziva starenje tako što mitohondrije u ćelijama učini disfunkcionalnima. Procesom starenja, mitohondriji (izvor ćelijske energije) gube svoju funkciju. S obzirom na to da oni stvaraju oko 90% energije potrebne ćelijama, opadanje njihove funkcije potiče razvoj bolesti svojstvenih ljudima starije životne dobi, poput kardiovaskularnih bolesti ili karcinoma.

Poslije 4 sedmice primjene terapije, miševi su sijedili i gubili dlaku, te postajali usporeniji. Nakon 4 do 8 sedmica, koža im se naborala. Čim se miševima prestala davati terapija, životinje su se “pomladile”, jer je omogućena obnova mitohondrijske DNA.

“Koliko mi znamo, ovo nikad prije nije bilo zabilježeno” – izjavio je profesor genetike na medicinskom fakultetu UAB, Keshav Singh.

Iako je dokidanje antibiotika za starenje kod miševa utjecalo na proces starenja izvana, na nekim drugim organima nisu uočene veće promjene, što bi moglo značiti to da mitohondriji imaju drukčiju ulogu u različitim dijelovima tijela.

“Mogućnosti uklanjanja bora i promjena boje kose preko rješavanja problema disfunkcije mitohondrija je bila iznenađujuća”, zaključio je dr. Singh.

 

zavnews/geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *