Dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU

 

Evropska komisija danas je objavila odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, što predstavlja veliki uspjeh za mliječnu industriju BiH, saopštio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Informacije radi, do sada je Bosna i Hercegovina izvozila samo termički obrađeno mlijeko (tzv. kolona C), a od sada će bh. mljekari moći izvoziti i mlijeko sa manjim stepenom pasterizacije, ali i sirovo mlijeko.

„Kao što sam i najavio, Evropska komisija je odobrila izvoz novih kategorija mlijeka i ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju ministarstvo predano i dugo radilo. Mi smo jedna od rijetkih zemalja izvan EU, koja je ispunila uslove za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sistema, ali i naše mliječne industrije“, naglasio je ministar Šarović.

Ovo je svakako jedna od najpozitivnijih vijesti u posljednje vrijeme, a značajno je to da se ovom odlukom stvaraju uslovi i za izvoz mliječnih proizvoda.

„BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA-e izvozila više pasterizovanog mlijeka nego što je uvozila, ali je veliki deficit bilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata“, istakao je ministar.

Ovim je povodom ministar Šarović danas obišao mljekaru Pađeni u Bileći, koja pored mljekara “Megle”, “Livno”, “Milkos” i “Mlijekoprodukt”, ispunjava uslove za izvoz u EU i kojoj će nova odluka Evropske komisije biti od velike koristi. U narednom periodu mljekara Pađeni ima ambicije da počne sa izvozom mliječnih proizvoda na tržište Crne Gore.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *