VLADA FBiH: Kantonima, gradovima i općinama 12 miliona KM

 

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu, utvrdila novi Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta FBiH za 2017. godinu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2017. godinu po hitnoj proceduri, jer se ne radi o složenom i obimnom zakonu.

Novopredloženi Rebalans, i na prihodovnoj i rashodovnoj strani, iznosi 2.697.426.725 KM, i uvećan je za 4,5 miliona KM u odnosu na Prijedlog utvrđen na 126. sjednici od 3.11.2017. godine, koji će biti povučen iz parlamentarne procedure.

Riječ je o korekciji tehničke prirode nastaloj na osnovu dodatnih prihoda od GSM licence, a ova sredstva će biti raspodijeljena općinama prema utvrđenim kriterijima i na osnovu odluke Federalne vlade.

Danas su donesene tri odluke na osnovu kojima je kantonima, gradovima i općinama za finansijsku pomoć dodijeljeno ukupno 12.000.000 KM.

Federalna vlada danas je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla. Kako je ocijenjeno, Nacrt sporazuma o kreditnoj liniji između JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Izvozno-uvozne banke Kine predstavlja dobru osnovu za vođenje pregovora i konačno usaglašavanje ovog sporazuma i drugih finansijskih dokumenata koji iz njega proizilaze.

Ujedno, Vlada je danas imenovala tim za pregovore o ovom kreditnom aranžmanu, koji joj je dužan dostaviti izvještaj o pregovorima i konačan tekst usaglašenog Sporazuma.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *