Bosnalijek dobio EU GMP certifikat i dozvolu za izvoz svih proizvoda u EU

Najveća bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija Bosnalijek d.d. Sarajevo uspješno je okončala proces za dobijanje certifikata EU GMP za pogon proizvodnje tečnih i polučvrstih formi lijekova, koji je otvoren prošle godine.

Time je osigurano da se u potpunosti može koristiti puni kapacitet novootvorenog pogona, u čiju je izgradnju uloženo 50 miliona KM, a njegov maksimalni godišnji obim proizvodnje je 34 miliona pakovanja tečnih i polučvrstih formi lijekova, što je pet puta više u odnosu na dosadašnje kapacitete.

Ovim je certifikatom osigurano da je cjelokupan proizvodni proces u Bosnalijeku usklađen sa pravilima i smjernicama EU GMP, što znači da su ispunjeni uslovi da se svi proizvodi mogu plasirati na tržište Evropske unije.

Time je zapravo zaokružen jedan značajan razvojni ciklus u kompaniji, s obzirom da odranije Bosnalijek posjeduje slične certifikate koji mu osiguravaju izvoz na tržište zemalja na čak tri kontinenta.

Direktor kompanije Nedim Uzunović kaže da će nakon dobijanja ovog certifikata veoma brzo uslijediti i prvi konkretni poslovi na tržištu Evropske unije, što će osigurati daljnju ekspanziju izvoza i razvoja kompanije, te otvaranje novih radnih mjesta.

„Dobijanjem ovog certifikata još jednom je potvrđeno kako su svi procesi unutar naše kompanije usklađeni sa najboljim svjetskim praksama i normama, te kako su svi naši proizvodi vrhunskog kvaliteta. Naš glavni prioritet jeste ispunjenje najviših očekivanja korisnika naših proizvoda, što osiguravamo kroz proizvodnju lijekova visoke efikasnosti, sigurnosti i kvaliteta, a što se još jednom potvrdilo dobijanjem ovog certifikata. Naše strateško opredjeljenje jeste da otvaramo nova izvozna tržišta i sada smo stvorili sve preduslove neophodne za izvoz u sve države Evropske unije i kada su u pitanju vlastiti proizvodi, ali i kada je u pitanju ugovorna proizvodnja i saradnja sa velikim svjetskim farmaceutskim kompanijama. Ponosni smo što je Bosnalijek jedan od vodećih izvoznika u BiH, a kada je u pitanju proizvodnja lijekova i najveći. Iznos od pola milijarde KM vrijednog izvoza u proteklih pet godina, uz kontinuiran rast vrijednosti izvoza svake godine, to najbolje oslikava“, rekao je Uzunović.

Nakon uspješnog dobijanja EU GMP certifikata Bosnalijeku su širom otvorena vrata i za pokretanje postupka dobijanja potrebnih saglasnosti od američkog FDA-a, a na osnovu Dogovora o medusobnom priznavanju inspekcija proizvodnih pogona humanih lijekova između USA I EU, čime bi se stekli uslovi za ispunjavanje formalnih uslova za izvoz, ne samo u Sjedinjene Američke Države, već praktično sve države u svijetu.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *