Gondole Trebevićke žičare nakon više od 20 godina opet iznad Sarajeva

 

Nakon više od dvije decenije iznad Sarajeva su se danas mogle vidjeti testne gondole Trebevićke žičare, koja će zvanično biti otvorena 6. aprila na Dan Grada Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Trebevićka žičara je jedan od simbola grada Sarajeva za koji su emotivno vezani i građani bh. glavnog grada. Danas je upriličena i testna vožnja čime su na neki način završeni i radovi na Trebevićkoj žičari.

Međutim, za gradonačenika Abdulaha Skaku cijeli projekat će biti završen onog trenutka kada usele sve poslovne prostore i kada cijeli projekat profunkcioniše na pravi način.

– Naravno, taj hortikulturalni dio i uređenje okolnih objekata i detalja neće biti završeno u ovom periodu, ali gondole kreću u januaru 2018. godine. Sve što je nekada bilo na Trebeviću, 2018. će biti deset puta bolje. Dakle, u 2018. mi ćemo posvetiti potpunu energiju i budžete za 2018. i 2019. kako bi napunili i upotpunili sadržaj na Trebeviću – naglasio je Skaka, pojašnjavajući da će se u narednim sedmicama znati o čemu je konkretno riječ.

Predviđeno je da u pogonu žičare budu 33 kabine, svaka sa po deset mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12 minuta, novom žičarom će se stizati na Trebević za sedam minuta i 15 sekundi.

Trebevićka žičara u glavnom gradu BiH s radom je počela 1959. godine. Povezivala je Bistrik na 583 metra nadmorske visine sa Vidikovcem, smještenim na 1.160 metara na Trebeviću, a projektovali su je i sagradili Česi.

S dužinom od 2.100 metara, Trebevićka žičara u to vrijeme bila je najveća u regionu. Svečanim ruhom žičara je posebno zasjala 1984. godine kada je Sarajevo bio domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Žičara, jedna od sarajevskih simbola, potpuno je uništena tokom agresije na BiH, 1992. do 1995. godine. Ideja o ponovnoj izgradnji Trebevićke žičare dugo godina poslije rata u BiH bila je nerealizovana zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa između Grada Sarajeva i vlasnika žičare, Javnog komunalnog preduzeća GRAS koje je prošle godine dalo saglasnost da Grad Sarajevo preuzme brigu o žičari.

Iz rukovodstva Grada Sarajeva poručeno je kako će Trebevićka žičara biti najmodernije postrojenje glavnog grada BiH.

Posted by Trebevićka žičara on Samstag, 27. Januar 2018

Počela je prva, dugo očekivana testna vožnja gondola Trebevićke žičare. Priliku da se provozaju, baš kao i prije rata, prvi građani će imati 6. aprila ove godine, na Dan Grada Sarajeva.

Posted by Abdulah Skaka on Samstag, 27. Januar 2018

 

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *