Cavusoglu poručio Njemačkoj: Turska nije zemlja koja sluša vaša naređenja

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu, u vezi sa sinoć otkazanim skupom u Njemačkoj, na kojem je trebao govoriti turski ministar pravde Bekir Bozdag, izjavio je kako Njemačka nije šef Turske, te da se prema njoj treba odnositi kao prema ravnopravnom partneru, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu se sastao danas na radnom doručku u Ankari sa ministrom vanjskih poslova i vanjske trgovine Mađarske Peterom Szijjartom, nakon čega je odgovarao na pitanja novinara u vezi sa sinoć otkazanim skupom u Njemačkoj, na kojem se trebao obratiti turski ministar pravde Bekir Bozdag.

“Ovakav stav Njemačke ne može se svrstati ni u demokratiju, ni u slobodu govora, niti u slobodu okupljanja. Činjenica da zemlja koja svima pokušava dati lekciju o demokratiji, šta više, zemlja koja se na taj način pokušava miješati u unutrašnja pitanja brojnih zemalja, u posljednje vrijeme pokušava zabraniti ovakve aktivnosti, ponajbolje pokazuje koliko se Njemačka i Zapad nalaze unutar dvostrukih standarda”, rekao je Cavusoglu.

Podsjetio je kako je prošle godine onemogućeno obraćanje predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana u Njemačkoj, u vezi sa pokušajem puča 15. jula. No, s druge strane, kako je kazao, u Njemačkoj se dozvoljavaju okupljanja terorističke organizacije PKK-a, na koja se uživo uključe i vodeći ljudi ove organizacije.

“Dajete dozvole teroristima, a ne možete dati dozvolu predsjedniku Republike Turske koji je izabran glasovima naroda. Takvo nešto je neobjašnjivo”, naglasio je Cavusoglu.

Šef turske diplomatije kazao je kako se pokušava spriječiti i sastanak premijera Republike Turske Binalija Yildirima, te poručio kako su sve te aktivnosti postale sistemsko djelovanje njemačke “duboke države”.

“Vi ste u poziciji da nas gledate kao ravnopravnog partnera. Turska nije zemlja koja funkcioniše prema vašim naređenjima, niti ste vi šef ove zemlje. Ne mislite da ste vi prvi, a Turska drugi razred. Mi se prema vama tako ne ponašamo. Zbog toga, dužni ste da se prema Turskoj odnosite kao prema ravnopravnom partneru”, rekao je Cavusoglu.

Osvrnuo se i na pritiske prema turskom stanovništvu u Njemačkoj, te naglasio kako Turska i Njemačka trebaju raditi na jačanju svojih veza, kao i da Njemačka treba odustati od predizbornog populizma.

Turski ministar pravde trebao je sinoć održati govor u gradu Gaggenau, u njemačkoj pokrajini Baden-Wurttemberg na skupu koji organizuje Unija evropskih turskih demokrata (UETD). No, do toga nije došlo jer skup je otkazan pod izgovorom da “nije bilo dovoljno ulaza i mjesta za parking”.

zavnews/bir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *