U Bošnjačkom institutu održan skup “EU budućnost za Balkan”

 

Fondacija društva različitih vrijednosti u saradnji s Međunarodnim centrom “Nizami Ganjavi” na skupu “EU budućnost za Balkan”, koji se održao u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, okupila je ljude koji predstavljaju presjek bh. društva, kao i zvaničnike i stručnjake iz Zapadnog Balkana i Evropske unije, a s obzirom na činjenicu da se trenutno planiraju nove strategije prema Zapadnom Balkanu u glavnim evropskim gradovima i Washingtonu.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisustvovao je ovom važnom skupu, i tom prilikom je izjavio da su stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana i njegova konačna konsolidacija u okvirima Evropske unije od strateškog značaja i za BiH i za Evropu.

Dodao je da politički lideri u regiji, s vremena na vrijeme, nastavljaju retoriku ili djelovanje kojima podižu tenzije i uzrokuju nestabilnost. Kao razloge navodi sebične političke ciljeve, međusobno nerazumijevanje i nedostatak povjerenja.

Izetbegović je izjavio i da se u BiH ne dešava nikakav zabrinjavajući proces islamizacije, radikalizacije ili “arabizacije” društva. Rekao je da su etnička ili vjerska isključivost i ekstremizam za istinski duh Bosne i Hercegovine apsolutno neprihvatljivi.

Skupu je prisustvovao i gradonačelnik Sarajeva gospodin Abdulah Skaka, a govoreći o procesu evropskih integracija izjavio je kako je uvjeren da glavni gradovi mogu biti generator pozitivnih procesa i vrijednosti, zbog čega se nastoji uspostaviti brža i učinkovitija komunikacija u regionu.

– Grad Sarajevo je potpisalo pet sporazuma s Gradom Beogradom, zatim se pobratili sa Gradom Skopljem. Veoma dobru saradnju imamo i s Gradom Zagrebom – kazao je Skaka, te najavio da bi se naredne godine trebao održati Samit glavnih gradova regiona u Sarajevu.

Ovo je bio 14 skup ove vrste koji se održavao u različitim dijelovima svijeta do sada na četiri različita kontinenta.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *