Rapa: Predloženi novi zakon o PIO daleko pravičniji od dosadašnjeg

 

Novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju Federacije BiH, koji je Parlamentu predložila Federalna vlada, daleko je pravičniji od dosadašnjeg zakona iz ove oblasti, rekao je za Fenu predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH Mehmedalija Rapa.

On smatra da oba doma Federalnog parlamenta treba zbog toga da izglasaju novi zakon. U protivnom, uslijedit će protesti, daleko masovniji, po njegovim riječima, od onih iz 1997. godine.

Rapa kaže da novi najavljeni zakon prvi put propisuje takozvani bodovni sistem za obračun penzija. Visina svačije penzije zavisit će od količine uplaćenih doprinosa i dužine radnog staža. Tako, svaki radnik može izračunati da će mu penzija iznositi 560 KM ako mu je plaća stalno bila u visini prosječne u Federaciji (trenutno oko 850 KM), a doprinosi redovno uplaćivani.

Rapa još napominje da aktuelni zakon o PIO sadrži anomalije od kojih jedna uslovljava nedopustivu praksu da nečija penzija može biti veća od nekadašnje plaće. S druge strane, oko 275.000 penzionera živi od 326 KM penzije, napomenuo je on.

Povodom prijedloga novog federalnog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je u parlamentarnoj proceduri i prva je najavljena tačka dnevnog reda za sutrašnju vanrednu sjednicu Predstavničkog doma, oglasio se tokom dana  saopćenjem Izvršni odbor Saveza udruženja penzionera u FBiH.

Odbor je na sjednici pozvao na usvajanje tog zakona u Parlamentu kako ga je predložila Vlada jer je, kako je navedeno, uvažio zahtjeve penzionera.

U saopćenju je također istaknuto da su taj savez i Savez kantonalnih udruženja penzionera Mostar, na protestima 25. oktobra, s Vladom usaglasili minimum njihovih zahtjeva.

– Ne prihvatamo da se naše usaglašene odredbe s Vladom, koje su utkane u zakon, mijenjaju na bilo koji način, a naročito je neprihvatljivo da se u zakonu privilegira bilo koja kategorija penzionera – citat je iz saopćenja.

Svima koji su protiv donošenja prijedloga novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, poručeno je da su zapravo protiv penzionera i da na narednim izborima neće glasati za njih, a imaju 650.000 glasača, kako je navedeno.

 

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *