Kompanije Koteks i Alpina Bromy donirale mašine za šivenje MSŠ Tešanj

Kompanije Koteks i Alpina Bromy uručile su danas donaciju Mješovitoj srednjoj školi Tešanj, odnosno učenicima koji su se opredijelili za tekstilni smjer. Donacija je rezultat dugogodišnje saradnje između kompanija Koteks, Alpine Bromy i ove obrazovne ustanove.

Na ovaj način nastavlja se uspješna saradnja lokalnih privrednika i Mješovite srednje škole Tešanj, koji ulaganje u obrazovanje vide kao svoj ključni društveni cilj. Muharem Saračević, direktor škole je kazao kako je ovo zapravo realizacija jedne ideje koja je ranije planirana.

”Mi pokušavamo da napravimo dobru saradnju sa privrednicima, tj. sa tržištem rada. Škola ima svoje ciljeve i u skladu s tim je i danas urađeno nešto što smo očekivali. Približava se kraju ova kalendarska godina, a mi očekujemo da ćemo na ovaj način nastaviti i u slijedećoj kalendarskoj godini, za šta imamo i obećanja i od lokalne zajednice, i od poslodavaca koji su voljni podržati ovakve i slične projekte.”

Kako je pojasnio direktor donacija se sastoji od 3 savremene mašine za obuku zanimanja krojač. Jednu mašinu je donirala firma Alpina Bromy, a dvije kompanija Koteks. Pored toga škola je iz vlastitih sredstava kupila dvije mašine i jednu peglu, te ukupna vrijednost obezbijeđene opreme iznosi preko 10.000 KM.

Haris Sejdić, direktor kompanije Koteks kazao je kako je ovo nastavak saradnje sa Mješovitom srednjom školom Tešanj, koju ova kompanija u budućnosti namjerava širiti dalje.

”Saradnju namjeravamo širiti na način da zajednički planiramo buduće kadrove u ovom sektoru kojem je Koteks djelimično naslonjen, gdje konkretno mislim na tekstil, ali i druge proizvođačke sektore i za potrebe Koteksa, a i Alpine, sektor obućarstva, kože i sl. Smatram da je važno napomenuti da smo sa direktorom Mješovite srednje škole napravili usmeni plan narednih poteza na kojima bi, ne samo Koteks i Alpina nego i ostala tekstilna preduzeća radila.”

U svom obraćanju prisutnima direktori Sejdić i Suad Roša, direktor Alpine Bromy istakli su da su u subotu imali sastanak na kojem su razgovarali na temu tekstilne industrije i potrebe za kvalitetnom radnom snagom. Oni su kazali da učenici tekstilne industrije itekako imaju budućnost u ovoj branši na području općine Tešanj, te da je ova donacija prvi korak ka razvoju šire strategije koja se tiče kvalitetnog obrazovanja i saradnje sa tržištem rada.

Prema riječima Aldijane Sadiković, inžinjera odjevne tehnologije i profesorice u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj, upravo ovakva saradnja i donacija je već godinama unazad potrebna učenicima ovog strukovnog zanimanja.

”Sa ovim novim mašinama učenici će steći nova znanja i vještine upravljanja, za što do sada nisu imali priliku, jer mi nažalost nismo imali mogućnost da im to pružimo”. Učenici su do sada radili na mašinama starosti i do 30-ak godina, koje im nisu omogućavale kompetentnost i stručnost ni nakon završenog obrazovanja.

Ovom donacijom, učenicima je omogućen rad na najsavremenijim mašinama, što će zasigurno uticati i na kvalitet znanja i vještina, koje su potrebne prije svega poslodavcima.  Direktor Saračević je kazao, kako je sve što se radi za dobrobit učenika  i svakako u korist Reforme obrazovnog  sistema koja je započela prije 10-ak godina, a čiji je cilj da obrazovanje odgovori izazovima tržišta.

zosradio.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *