Irfan Horozović ovogodišnji laureat književne nagrade “25. novembar”

 

Ove godine, drugi put , časopis Stav dodjeljuje književnu nagradu “25. novembar”, pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Prošle godine je laureat bio bosanskohercegovački književnik Dževad Karahasan, a stručni žiri je odlučio da nagrada ove godine bude dodijeljena Irfanu Horozoviću.

Laureat najveće književne nagrade u Bosni i Hercegovini “25. novembar” za 2017. godinu jeste pisac Irfan Horozović, a odluka je to stručnog žirija u sastavu prof. dr. Dijana Hadžizukić (predsjednik), prof. dr. Sanjin Kodrić (član), prof. dr. Almir Bašović (član), prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović (član), prof. dr. Sead Šemsović (član) i glavni i odgovorni urednik časopisa Stav Filip Mursel Begović (član).

U obrazloženju stručnog žirija istaknuto je da se tek od pojave Horozovićeve zbirke Talhe ili Šedrvanski vrt 1972. godine može govoriti o postmodernom diskursu u bosanskohercegovačkoj i bošnjačkoj književnosti.

– Književna kritika ga od tog momenta svrstava među najinovativnije književnike savremene bosanskohercegovačke književnosti, zajedno sa Dževadom Karahasanom, Nedžadom Ibrišimovićem ili Vitomirom Lukićem, smatrajući da je naša literatura upravo tih godina stekla svoju punu zrelost – navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

Irfan Horozović rođen je u Banjoj Luci 1947. godine, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Komparativnu književnost i jugoslavenske jezike i književnosti diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Za svoj neumorni književni rad Horozović je dobio nekoliko značajnih nagrada: “Sedam sekretara SKOJ-a” (1972), Nagradu grada Banje Luke (1980), Nagradu za najbolju knjigu za djecu u BiH (1987), Nagradu Udruženja književnika BiH (1988), Nagradu Društva pisaca Bosne i Hercegovine (1998), te druge nagrade i priznanja.

Zastupljen je u brojnim antologijama pripovijetke, poezije i drame, te prevođen na više jezika. Jedan je od utemeljitelja bosanskohercegovačke postmodernističke literature.

Književna kritika Horozovićev je književni rad ocijenila najvišim ocjenama.

 

zavnews/tvsa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *