Bh. giganti kreću u osvajanje tržišta od 500 miliona ljudi

Kompanije iz BiH koje se bave peradarskom industrijom od naredne godine će moći početi izvoziti svoje proizvode u EU, što znači da će im se otvoriti tržište od oko 500 miliona potrošača.

Prema pisanju brojnih medija u BiH, četiri kompanije iz ove branše dobile su pozitivno mišljenje inspekcije Evropske komisije za hranu, koje će im omogućiti izvoz piletine na tržište EU. Riječ je o firmama Ovako, Brovis, Madi i Agreks.

Ovaj sektoru u BiH se razvija iz godine u godinu, kompanije koje se bave proizvodnjom pilećeg mesa konstantno povećavaju prihode i ulažu u nove kapcitete.

Ne samo da su istisnule stranu konkurenciju s tržišta BiH, već su postale i među vodećim kompanijama u ovoj branši u regionu, a njihovi godišnji prihodi zajedno iznose više stotina miliona maraka. Podaci o prihodima ovih kompanija, iz baze poslovnih subjekata Bisnode BH, svjedoče o kakvim se gigantima radi, piše BiznisInfo.

Kompanija Brovis iz Visokog raste iz godine u godinu, a lani je imala rekordne prihode od 98 miliona maraka. Kompanija Ovako iz Sarajeva također bilježi stalan porast a prošlu godinu je završila s prihodima od 34 miliona maraka. Ove dvije kompanije posluju u okviru Akova Grupe. Dodajmo da je Akova Impex, treća kompanija iz Akova Grupe, lani imala prihode od 131 milion maraka.

S druge strane, Madi iz Tešnja lani je imao prihode od 111 miliona KM, drastično povećanje u odnosu na godinu ranije. Madi je napravio i snažan prodor na tržište regiona.

Kompanija Agreks iz Donjeg Žabara prošle godine je imala prihode od oko 14,5 miliona KM.

Ove firme već posjeduju kapacitete, iskustvo i kvalitet, pa nema sumnje da će otvaranje tržišta EU značiti novu prekretnicu u njihovom radu i veliki broj novih radnih mjesta.

 

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *