Izetbegović: Radončić je napravio još jednu izdaju vlastitog naroda

 

U Sarajevu je počela redovna sjednica Glavnog odbora SDA, na kojoj će prema riječima Halida Genjca, predsjednika Glavnog odbora stranke, biti riječi o aktuelnoj političkoj situaciji sa svim aktuelnim pitanjima koja su ovih dana veoma prisutni u užarenoj formi nakon čega će stranka zauzeti stav. 

Redovnoj sjednici prisustvuje i Bakir Izetbegović, član predsjedništva BiH i predsjednik SDA, koji se također obratio prisutnim novinarima.

– Naravno da u ovoj aktuelnoj političkoj situaciji najaktuelnije je sačuvati kakve takve koalicije, stabilnost i sigurnost u zemlji, i pokušati, umjesto jedne destruktivne predizborne kampanje, koja treba da traje 11 mjeseci, ipak naći jednu kritičnu masu koja će ovu zemlju dalje da pokreće na njenom euroatlantskom putu, oporavku ekonomije, usvajanju budžeta, pokretanju izgradnje infrastrukturnih i energetskih objekata, usvajanju bitnih reformi i zakona – istakao je Izetbegović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH dotakao se i odnosa unutar koalicije SDA i SBB.

– Ne možemo ne razmotriti novu poziciju jer gospodin Radončić je odlučio da ponovo sebično postupi. Napravio je još jednu izdaju vlastitog naroda, jer onako kako je znao izgraditi sebi nebodere, a nije znao izgraditi metar autoputa za svoj narod, tako će sad zadržati hiljadu pozicija za sebe i za svoju stranku, a napravit će nam destrukciju u Federalnoj vladi. Predat će faktički četiri ministra SBB na milost i nemilost HDZ-u, gospodinu Čavari. Da uradi dakle, ono što je bošnjački interes, ljude koji zastupaju Bošnjake, na ovakav način predati gospodinu Čavari – naglasio je Izetbegović.

Na pitanje novinara je li upoznat sa mjerama koje će poduzeti Srbija nakon sjednice nacionalnog savjeta, Izetbegović je odgovorio da misli da su te “mjere se svele na galamu koju su digli žuti portali u Srbiji, da je time stvar završena”.

– Jer to šta ja osjećam i šta bih ja volio da bude sa Kosovom, šta to interesira Srbiju. Taj nacionalni savjet bi trebao da zasijeda kada Dodik kaže da će pocijepati BiH i time može uvući Srbiju i čitav region u probleme. Kad se nagrađuju ratni zločinci, kad srbijanski predsjednik gospodin Nikolić prima u audijencije ratne zločince, kad Nikolić izjavi da BiH na njegove oči nestaje. To su stvari koje bi Srbija trebala da zaustavi. To su tvari koje bi mogle ugroziti cijeli Balkan, pa i nacionalnu sigurnost u Srbiji, a ne emocije i procjene bilo kojeg političara uključujući i mene – kazao je Izetbegović.

 

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *