Dr. Nedim Makarević novi je amabasador BiH u Norveškoj

 

Nakon veoma uspješnog mandata u Pakistanu,  ambasador Nedim Makarević, imenovan je za ambasadora u Norveškoj, a kao nerezidentni ambasador pokrivat će i Island.

Norveški kralj Harald V, već je potpisao agreman za Makarevića, čime on postaje najmlađi ambasador u toj državi, što mu je drugi puta pošlo za rukom, jer je na poziciju ambasadora u Pakistanu imenovan sa 38 godina, što ga je i tada činilo najmlađim ambasadorom u toj zemlji.

Dr. Makarević je imao veoma uspješan mandat u Pakistanu, o čemu smo nekoliko puta pisali i izvještavali, a podsjećanja radi, neki od njegovih uspjeha u Pakistanu su i to što je našoj državi iz Pakistana upućena višemilionska pomoć za sanaciju šteta nastalih u katastrofalnim poplavama 2014. godine, znatno je povećan izvoz bh. proizvoda u Pakistan, potpisani su višemilionski ugovori za izvoz proizvoda namjenske industrije, potpisani ugovori u oblasti obrazovanja, a sagrađena je i pakistansko-bosanska osnovna škola koja nosi ime po prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću, organizacija posjete pakistanskog premijera Navaza Sharifa Bosni i Hercegovini itd.

Ambasadoru Makareviću je u Pakistanu dodijeljeno i prestižno priznanja za najboljeg diplomatu u 2015. godini, te nagrada grada Islamabada i CEO nagrada za uspjehe u ekonomskoj diplomaciji.

Ambasadoru Makareviću od srca želimo veoma uspješan mandat u Norveškoj, a sudeći po svemu viđenom, ne sumnjamo da će tako i biti.

 

zavnews

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *