‘Zamke’ društvenih mreža

Koristite društvene mreže? Preko njih gradite i “šaljete sliku” o svojoj kompaniji? Radite li to kako treba?

Društvene mreže jesu dobra platforma za kompanije koje žele izgraditi zajednicu lojalnih kupaca i poklonika branda. Naravno, pod uslovom da su izbjegnute greške koje će sigurno odvratiti potencijalne pratitelje. Gosia Zimniak, autorica bloga Freelancerki, upućuje na sedam pogrešaka koje kompanije najčešće prave na društvenim mrežama.

1. Odustajanje. Bolje je fokusirati se na 2-3 mreže, nego kreirati stranice na 20 različitih platformi, koje je kasnije jako teško održavati. Osim brisanja profila, vjerovatno je još gore odustati od komunikacije samo nakon nekoliko mjeseci aktivnosti. Potencijalni bi klijenti vrlo lako mogli pomisliti da je kompanija – propala.

2. Ignoriranje. Baš kao što ne ignorirate nikog ko vam u stvarnom životu kaže „Dobar dan“, tako ne možete „ostati gluhi“ ni za one koji vam se obraćaju preko društvenih mreža. Bilo da se raspituju o cijeni usluga i proizvoda ili, jednostavno, izražavaju divljenje. A svakako se ne smiju ignorirati negativni komentari, prigovori ili poruke koje ukazuju na probleme i propuste.

3. Lijenost. Prije nego bilo šta objavite na društvenim mrežama, ponovno pročitajte tekst. Dobro razmislite odražava li to vrijednosti kompanije i branda te, u konačnici, hoće li to doista biti zanimljivo i korisno vašim fanovima. Zapamtite: vi ste ono što podijelite s drugima! Ako baš nemate inspiraciju za post, bolje ne objavljujete ništa nego da obasipate svoje pratioce nevažnim informacijama.

4. Izljevi negativnih emocija. Brzopleto dijeljenje statusa i emotikona svakako nije dobar potez. Ako objavljujete pod utjecajem negativnih emocija, jer vas je, na primjer, uzrujao klijent te mu sada želite „sve najgore“, to će, na kraju, loše utjecati na sam imidž kompanije i preplašiti potencijalne klijente – niko ne želi raditi s ljudima koji ogovaraju ili misle loše o drugima.

5. Nepotpuna informacija. Šta radite kada u postu vidite samo link, bez ikakve predstave o čemu se tu zapravo radi? Svejedno kliknete? Ili znatiželja poklekne pred strahom od virusa? Stoga, ako već postavljate linkove, objasnite ukratko o čemu se radi i zašto ste ga postavili. Dijeljenje linka bez ikakvog dodatnog pojašnjenja, inače izgleda kao običan „spam“.

6. Pretjerana skromnost. Dobar profil na društvenim mrežama najbolja je reklama te bi zato svaka stranica trebala imati opis onoga čime se bavite i šta vam je cilj. Odjeljak „O nama“ je zapravo, jedino mjesto gdje se možete „pohvaliti“, a da to ne izgleda nametljivo ili pretenciozno. Stoga, profesionalan i zaokružen profil uključuje sve potrebne informacije o kompaniji, djelatnosti i brandu, adrese, fotografije te link na službenu internetsku stranicu ili blog.

7. Pretjerana samopromocija. Poznato je da se društvenim mrežama pristupa i zbog marketinških ciljeva… No, i da društvene mreže ne potpadaju pod zakone klasičnog oglašavanja. Na društvenim se mrežama, prije svega, radi o interakciji. Dobro razmislite koji će podaci i postovi biti korisni za klijente. Budite izvor, a ne prodavatelj. Ne zatrpavajte pratioce informacijama o svojim uslugama ili proizvodima – svake minute. To je zapravo, način kako se najbrže gube prijatelji. Velika je greška i samo veličati vlastiti brand. Kao i u stvarnom životu, sjetite se kakvo mišljenje vlada o ljudima koji sve vrijeme pričaju o sebi…

franchising.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *