Zvizdić s europarlamentarcima: Evropa mora biti prisutna i aktivna u regionu

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarali su danas u Briselu sa Grupom prijatelja BiH u Evropskom parlamentu.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da euroatlantske integracije ostaju temeljni prioritet Bosne i Hercegovine, uz ekonomski razvoj, vladavinu prava i sigurnost, te regionalnu saradnju i pomirenje. Istaknuo je da se Bosna i Hercegovina nalazi na dobrom putu, sa pozitivnim ekonomskim pokazateljima, ali da je potrebna i stalna podrška njenih prijatelja u evropskim institucijama.

Izrazio je zadovoljstvo što Bosna i Hercegovina ima unutar Evropskog parlamenta svoje iskrene prijatelje koji govore u njeno ime. Tom prilikom je čestitao zastupnicima, članovima ove grupe prvu godišnjicu postojanja.

– Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji i ona nema alternativu, ali Evropa mora biti prisutna i aktivna u regionu, a politika otvorenih vrata stalno aktuelizirana – rekao je predsjedavajući Zvizdić u obraćanju europarlamentarcima, članovima Grupe prijatelja Bosne i Hercegovine.

Europarlamentarac iz Republike Hrvatske Ivica Tolić je tokom sastanka rekao da je Bosna i Hercegovina strateški najvažnija zemlja regije, koja je ujedno i ključ stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana. On je istaknuo neupitnu podršku europarlamentaraca Hrvatske evropskom putu Bosne i Hercegovine, a posebno što skorijem sticanju statusa zemlje kandidata.

Predsjedavajući Zvizdić susreo se, u odvojenim susretima, sa evropskim parlamentarcima Francom Bogovičem, Ivanom Jakovčićem i jednim od inicijatora formiranja Grupe prijatelja BiH u EP Jasenkom Selimovićem, koje je upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima i napretku BiH u euroatlantskim integracijama.

Europarlamentarac Bogović je tom prilikom ponovio neupitnu podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine i istaknuo da je želja i cilj europarlamentaraca da BiH postane zemlja privlačna za mlade ljude.

Tokom dana predsjedavajući Zvizdić se susreo i sa europarlamentarcima iz Republike Slovenije Romanom Tolc, Ivom Vajglom i Alojzom Peterleom, koje je upoznao sa važnošću što skorijeg sticanja statusa zemlje kandidata za Bosnu i Hercegovinu, kao i za regiju.

Rekao je da se u Bosni i Hercegovini dešavaju pozitivni, reformski procesi i da ti iskoraci moraju biti prepoznati i valorizirani. Tokom susreta je rekao i da su odnosi BiH i Slovenije dobri i prijateljski i da to pokazuje kontinuirana podrška Slovenije u euroatlantskim institucijama. On se zahvalio europarlamentarcima na podršci našoj zemlji na njenom evropskom putu.

Europarlamentarci iz Slovenije su potvrdili podršku evropskim ciljevima Bosne i Hercegovine. Ističući podršku Bosni i Hercegovini, europarlamentarac Peterle je rekao da je kredibilna evropska perspektiva najbolja potvrda stabilnosti Zapadnog Balkana.

U popodnevnim satima predsjedavajući Zvizdić će se susresti sa evropskim komesarom za proširenje i politike susjedstva Johannesom Hahnom, a nakon toga slijedi i susret sa europarlamentarcima Republike Hrvatske iz Grupe Evropskih narodnih partija (EPP), saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *