Stiže ambalaža koja mijenja boju kad se namirnice pokvare

 

Čak i danas u ovako naprednim vremenima često se nađemo u situaciji da odlučujemo je li hrana u stražnjem dijelu našeg hladnjaka još uvijek jestiva tako da je prvo promotrimo i pomirišemo, a zatim pogledamo rok trajanja na ambalaži. Brazilska kompanija Braskem se nada da će se to uskoro promijeniti s naprednim rješenjem koje oni nude.

Navedena kompanija je u saradnji s nekoliko univerziteta u Americi i Brazilu napravila posebnu ambalažu za hranu koja sadrži PH indikatore, a oni će utjecati na promjene boje pakiranja ako se dotična namirnica pokvari. Zvuči jednostavno, zašto to dosad nismo imali?

Osim što bi navedeni izum mogao primarno pomoći potrošačima da više uopće ne kupuju onu hranu kojoj je istekao rok trajanja, ova “pametna” ambalaža bi itekako mogla također smanjiti količinu bacanja hrane. Statistike pokazuju da kupci godišnje bacaju hranu u vrijednosti od otprilike milijardu funti i to samo zato što su deklaracije na ambalažama proizvoda nejasne, ili još gore – zato što ih nisu ni pročitali.

Kad smo kod toga, ovo nije prvi pokušaj na svijetu da se putem određene ambalaže kupci upozoravaju. Prije tri godine je naučni tim Univerziteta Rhode Island, napravio ambalažu koja mijenja boju kada nije skladištena na njoj odgovarajućoj temperaturi. Procjenjuje se da bi uštede s ovim današnjim rješenjem bile enormne.

Braskem kompanija iz Brazila je počela razvijati navedenu tehnologiju još u 2013. godini i proizvela je prototip u 2015. godini. Ostaje i dalje na tome da kompanija treba napraviti dodatna opsežna ispitivanja kako bi osigurali da njihova tehnologija potpuno tačno otkrije kvarenja i ne daje lažne rezultate.

Ako na trenutak zaboravimo na postojanje ove mogućnosti jednostavnog mijenjanja boje, loše stvari koje imamo upravo sada su: da lošom procjenom (ili nemarom) dobijemo trovanje hranom ili da savršeno dobra hrana propadne nepotrebnim bacanjem.

Iz Braskema poručuju kako bi tehnologija s vremenom postajala cjenovno pristupačnija kada bi postala prihvaćena diljem svijeta, kako od strane potrošača, tako i od najrazličitijih proizvođača.

 

zavnews/geek

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *