Dolazi nova Wi-Fi tehnologija, mnogo brza od postojeće

Baterija vašeg pametnog telefona bit će jako zahvalna ovom otkriću koje je iznjedrio washingtonski univerzitet.

Wi-fi ili bežična mreža je jedna sjajna stvar bez koje bi bilo gotovo nezamislivo voditi današnji život. Svejedno, i uz blagodat postojanja njega (i smanjivanja broja kablova do kojeg je doveo) i dalje je evidentno da vrijeme provedeno u surfanju internetom dovodi za sobom nusprodukt isisavanja života iz baterije vašeg pametnog telefona.

Ako za wi-fi izum zahvaljujemo Nizozemcima, onda za novu tehnologiju, zvanu „pasivni wi-fi“, možemo zahvaliti naučnicima univerziteta Washington. Naime, dotični pasivni wi-fi se oslanja na fenomen povratnog signala. I dok su većem dijelu wi-fi konekcija potrebna dva radijska signala pod napajanjem, ovoj novoj tehnologiji bi trebao svega jedan. On bi generirao jednofrekvencijski signal.

Povezana slikaTim iz Washingtona je za sad postigao brzinu od samo 11 megabita po sekundi s novom konekcijom, no rade na poboljšanju. Što je najvažnije, u testiranjima su otkrili da pasivni wi-fi radi neprimjetno integriran s postojećim modemima i pametnim telefonima. Taj isti pasivni wi-fi konzumira svega 15 do 60 mikrovata energije – a to je 10 hiljada puta manje nego obično. U testiranjima je potvrđena komunikacija s pametnim telefonima s 30 metara udaljenosti.

Sve je to moguće zato što pasivni uređaji koji se nalaze u blizini reflektiraju signal i tako istovremeno sintetiziraju bežičnu transmisiju. Kada ta tehnologija zaživi moći će biti od koristi ne samo mobilnim telefonima, nego i svim uređajima koji koriste internet.

Slijede poboljšanja i nezavisna testiranja koja će, nadajmo se, potvrditi rezultate do kojih su došli sami znanstvenici. Iako još ništa nije gotovo, ovo otkriće izgleda toliko obećavajuće da je već uvršteno u 10 najvećih tehnoloških dostignuća 2016. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *