NANOOGLEDALO: Put ka optičkom računarstvu

 

Profesor Julien Laurat i njegov tim iz laboratorija LKB (Laboratoire Kastler Brossel) na univerzitetu Pierre and Marie Curie University u Parizu, pomoću 2.000 atoma cezija, napravili su najmanje ogledalo na svijetu.

Prema riječima postdoktoranta Neila Corza koji je vodeći autor ove studije objavljene u publikaciji Physical Review Letters, nanoogledalo ima ista svojstva reflektiranja kao i materijali koji koriste desetke miliona atoma, a ima potencijal da napravi veliki pomak u razvoju optičkog računarstva.

Ogledalo koristi optičko vlakno od samo 400 nanometara u promjeru, kako bi se na njega smjestio lanac atoma cezija poredanih na pravilan način da bi reflektirao svjetlo. Obzirom na ekstremnu sićušnost lanac atoma mora biti precizno namješten na polovinu valne dužine svjetlosne zrake, što znači da se mora pravilno odabrati i boja svjetla.

Naučnici su došli u mogućnost koristiti ogledalo za privremeno “zarobljavanje” svjetlosne zrake, čime su zapravo kreirali neku vrstu optičke diode koja može pohranjivati i otpuštati svjetlosne pulsove. Kao što Corzo navodi u naučnom radu, ovo bi moglo biti korisno u izradi fotonskih sklopova temeljenih na svjetlu koji će značajno ubrzati računarske operacije.

 

zavnews/znanstveni.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *