U Centru za globalne i strateške studije (CGSS) u Islamabadu, predstavljen elaborat o biznisu i edukaciji u BiH

Bosna i Hercegovina i Pakistan trebaju proširiti saradnju u obrazovnom sektoru potpisivanjem sporazuma o razumijevanju, kako bi se sproveli programi studentske razmjene kao i saradnja između profesora, studenata i akademija, izjavio je ambasador BiH u Islamskoj Republici Pakistan Nedim Makarević, koji je bio govornik na sesiji think tanka Centar za globalne i strateške studije (CGSS) iz Islamabada.

Makarević je održao predavanje o političkoj situaciji u BiH i ujedno postao član gremijuma ovog uglednog think tanka koji se bavi geostrateškim istraživanjima, čiji je predsjednik umirovljeni general i bivši ambasador Pakistana u BiH Syed Khalid Amir Jaffery, a članovi ugledni akademici i visoki vojni dužnosnici.

– Svega nekoliko studenata iz Pakistana godišnje posjeti BiH. Trenutno svega nekolicina Pakistanaca studira u BiH. Mi možemo primiti daleko više studenata na programima razmjene – rekao je ambasador Makarević, dodajući kako za Pakistance BiH nije najpoželjnija destinacija za slanje djece na školovanje.

– Pakistanci koji imaju novac šalju djecu da pohađaju fakultete u Veliku Britaniju, Njemačku, Sjedinjene Američke Države, ne znajući da je obrazovni standard u BiH visok i priznat u Evropi i od Evrope – obrazložio je Makarević, te dodao da, s druge strane, Pakistan nudi 30 stipendija za studente iz BiH ali se studenti ne odlučuju da iskoriste tu priliku, strahujući od nestabilne sigurnosne situacije i terorizma.

Ambasador BiH u Pakistanu je govorio i o prednostima ulaganja u BiH naglašavajući prilike koje nude namjenska, tekstilna, drvna industrija, kao i sektor turizma, a na skupu je naglašena i uloga medija u razmjeni informacija o događajima u dvije prijateljske države i kreiranju pozitivne atmosfere za bolju saradnju.

Predsjednik CGSS-a i bivši ambasador Pakistana u BiH Jaffery, naglasio je da pojačanje bilateralnih i ekonomskih veza između dvije države zahtijeva i dublju analizu geopolitičkih procesa u obje zemlje, te da je ovaj skup “divan primjer kako treba raditi”.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *