Travnik: Beskućnicima osigurani besplatno kupanje, šišanje i ljekarski pregled

U Travniku je nedavno počela realizacija projekta “Čistoća i zdravlje – Javno kupatilo” namijenjeno socijalno ugroženim građanima, a riječ je o prvom takvom projektu na području BiH koji je realizovao Regionalni odbor Muslimanskog dobrotvornog društva  “Merhamet” Travnik, koji ima za cilj da se beskućnicima i socijalno ugroženom stanovništvu pruže što bolji uslovi za održavanje higijene i zdravlja, javlja Anadolija.

Projekat “Čistoća i zdravlje” podrazumijeva besplatne usluge socijalno ugroženim građanima, kao što su kupanje, pranje i sušenje garderobe, pregled ljekara, pregled stomatologa, šišanje, podjela novog veša, savjetovanje ginekologa za žene i dnevni boravak.

Hajrudin Šahić, predsjednik Merhameta, istakao je da je ovo dobrotvorno društvo od početka postojanja nastojalo i uspijevalo pomoći sve one kojima je pomoć potrebna. Kako je kazao, od završetka rata, realizovano je mnogo projekata, ali za ovaj kaže da je jedan od najhumanijih u historiji Društva.

“Mi već više od 20 godina pomažemo našim korisnicima, između ostalog, kroz jedan topli obrok, a u razgovoru s njima vidjeli smo da postoje i zahtjevi za druge vrste pomoći. Jedan od tih projekata je pružanje zdravstvene zaštite, da omogućimo onima koji nemaju, nažalost, nikakvih uslova da održavaju higijenu prije svega što se tiče kupanja, šišanja, pružanja medicinske zaštite, odmor u našim prostorijama i naravno, razgovor s tim ljudima”, istakao je Šahić.

– Smještaj za beskućnike –

Za implementaciju projekta osigurana je i adekvatna infrastruktura u Merhametovoj kući u Travniku, a saradnici u projektu su Općina Travnik, JU Dom zdravlja Travnik i lokalni Centar za socijalni rad. Osim lokalnih organa vlasti, projekt su podržali i obični građani, bh. privrednici i pojedine firme.

Iz Merhameta nastoje da slične projekte u skorijoj budućnosti provedu i u drugim bh. gradovima, a jedan od važnih na kome trenutno rade je osiguranje sredstava za otvaranje kuće za smještaj beskućnika u Travniku.

“U blizini ove kuće nalazi se prostor gdje bi mogli smjestiti oko deset beskućnika koji nažalost žive u apsolutno nehumanim uslovima – u šupama, garažama, u haustorima. Nastojat ćemo da kupimo kuću, da je opremimo i da zaštitimo ljudsko dostojanstvo. Naš je cilj zaštititi čovjeka, pružiti mu mogućnost da živi život dostojan čovjeka”, poručio je predsjednik Muslimanskog dobrotvornog društva.

“Ova ustanova i kuhinja mi jako pomažu, nemam riječi. Zahvaljujem se direktoru i kuharicama. Hrana je jako kvalitetna i dobra. Hvala svima, a ja samo imam želju da imam kupatilo gdje živim i da imam bolje uslove. To je stara zgrada, koja je već propala i gotova je da se sruši. To mi je Centar za socijalni rad dao, jednu sobu ali nema ni vode, ništa. Samo bih to volio, kupatilo da imam, da se imam gdje okupati, da imam vode u sobi. Ne tražim ja sada zgradu, vile i kule, tražim da imam osnovno za higijenu”, istakao je 37-godišnji Smajo Karalić iz Donjeg Vakufa, jedan od korisnika ovog vida pomoći.

Jedan od prvih koji se ponudio dobrovoljno pružiti ljekarsku pomoć sa svojim timom je i Direktor Doma zdravlja u Travniku dr. Nurdin Šatrović.

“Od prvog dana sam dobrovoljno podržao projekat. Bio je davno nekad sličan međunarodni projekat, ali ovaj je jedinstven. Ovdje će sva socijalno ugrožena lica moći dobijati besplatnu pomoć, savjet, upute za dalja liječenja. Uslovi su jako dobri, a uskoro će nam stići Elektrokardiogram (EKG) i stomatološka stolica”, kazao je Šatrović.

– Jedan obrok dnevno –

Osim kuće čistoće i zdravlja u Travniku djeluje i Merhametova narodna kuhinja, a koja dnevno podijeli 670 toplih obroka. Osim u Travniku aktivne su i narodne kuhinje u Novom Travniku, Donjem Vakufu i Jajcu.

Kenan Vrbanjac, direktor Regionalnog odbora Merhamet Travnik, ističe da osim što dijele obroke u narodnoj kuhinji, svakodnevno obilaze i ljude u ruralnim područjima koji nisu u stanju doći po hranu, a kojima u saradnji sa centrima za socijalni rad odnose prehrambene pakete.

Kako je kazao, iako je u pitanju jedan obrok dnevno, on je kvalitetan i sadržajan.

“Dnevno podijelimo 670 obroka u sve četiri narodne kuhinje i punkt u Turbetu. To su topli obroci, imamo glavno jelo i predjelo. Jednom sedmično, obzirom da je zima, dijelimo voće, zatim kolače. U ovim zimskim danima dijelili smo čajeve ujutro, a po potrebi, i poslijepodne. Želimo da stvorimo jednu kompletnu socijalnu sliku našim korisnicima, da im pružimo ono što je najbolje za njih”, rekao je Vrbanjac.

Ugled ovog dobrotvornog društva je odavno prešao granice BiH, a njegovo dobročinstvo doseglo je do Somalije, Irana, Pakistana, Palestine, Turske, Sirije, Japana, Haitija i SAD-a.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *