NEVJEROVATNO: DRVO NA KOJEM RAĐA 40 RAZLIČITIH VRSTA VOĆA!

Sem van Aken sa univerziteta Sirakuza, uzgojio je drvo koje rađa 40 različitih vrsta voća! Tokom ljetnjih mjeseci sa njegovih grana vise mnoge sorte šljiva, kajsija, breskvi, nektarina, višanja i badema.

Van Aken, inače nagrađivani umjetnik, 2008. godine je saznao da će zbog manjka sredstava poljoprivredna eksperimentalna stanica blizu Njujorka biti zatvorena, a drveće u njenom voćnjaku posječeno. Kao čovjek koji je odrastao na poljoprivrednom imanju Van Aken je osjetio ogromnu tugu zbog toga, posebno zato što su mnoga drveća u voćnjaku bila stara po 150 i 200 godina.

Osim toga, mnoge vrste u tom voćnjaku su bile izuzetno rijetke autohtone i stare sorte koje se više ne gaje. Kako bi ih sačuvao Van Aken je kupio voćnjak, a onda godinu dana proveo u proučavanju kako da sprovede u djelo ideju koja mu je sinula.

Želio je da nakalemi svaku vrstu voća na jedno drvo. Nakon pet godina mukotrpnog truda, Van Aken je uspio da uzgoji drvo od 40 vrsta raznog voća. Kaže da je izuzetno ponosan na svoje dostignuće. Akenovo drvo izgleda kao i svako drugo veći dio godine. Ali kada dođe proljeće počinje prava eksplozija boja roze, ljubičastih, crvenih i bijelih pupoljaka.

A poslije nekoliko mjeseci na granama kreću da rastu različite sorte breskvi, badema, višanja, kajsija, šljiva i nektarina.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *