Dobra vijest za stanovnike BiH: Od 1. maja niže cijene lijekova

U apotekama širom BiH od 1. maja su dostupni lijekovi po novim, odnosno nižim cijenama. Niže cijene su utvrđene novim Pravilnikom za maksimalne veleprodajne cijene lijekova u BiH, koji je stupio na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu BiH, 21. januara 2017. godine.

Potvrdila je to pomoćnica direktora za Sektor za lijekove u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH Biljana Tubić, te istaknula da niže cijene bh. građanima donose uštede.

– Građani će do određenih lijekova dolaziti po nižim cijenama nego do sada. Fondovi zdravstvenih osiguranja će imati priliku da zbog nižih cijene osiguraju veće količine lijekova svojim osiguranicima – kazala je Tubić.

Tubić, pak, ističe kako cijene lijekova neće biti povoljnije u svim oblastima.

– Obradom podataka primijetili smo da neće pojeftiniti cijene svih lijekova. Međutim, veliki procenat lijekova za tretman kardiovaskularnih oboljenja imat će niže cijene nego do sada. Ako u ovo uključimo i činjenicu da su lijekovi za tretman kardiovaskularnih oboljenja najprodavanija grupa, zaključak se sam nameće – istaknula je Biljana Tubić, pomoćnica direktora za Sektor za lijekove u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Prema Pravilniku o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, kontrolu oblikovanja cijena lijekova vrši Agencija, a kontrolu i nadzor nad primjenom Pravilnika, te kontrolu i nadzor nad obaveznom primjenom cijena vrši farmaceutski inspektor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *