Blizu 170 djece iz Turske posjetilo Potočare: Potrebno je ne zaboraviti

 

Blizu 170 izviđača iz Turske, uglavnom djece uzrasta od 15 do 17 godina, posjetilo je Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, i odalo počast nevino ubijenim Srebreničanima u julu 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Djeca iz Turske, koja se nalaze u posjeti balkanskim zemljama, ovih dana borave u Sarajevu, te su odlučili posjetiti i mjesto stradanja Bošnjaka u ljeto 1995.

Posjetili su Fabriku akumulatora, pogledali snimke i fotografije iz tog perioda, a nakon toga obišli mezarje Memorijalnog centra, te proučili Fatihu i dovu za sve nevino ubijene Srebreničane. Hasan D. Subasi, predsjednik Federacije izviđača Turske, pojasnio je da se oko 170 osoba, među kojima su i uposlenici izviđača, nalaze u kampu u BiH.

“Izviđači dolaze iz različitih dijelova Turske, Erzuruma, Istanbula, Ankare, Manise. U BiH smo osam dana i imamo različite aktivnosti”, pojasnio je Subasi.

On je prethodnih godina posjećivao Srebrenicu ali i učestvovao u Maršu mira.

“Jedan dio i ovogodišnje ekipe, oko 15 osoba, će učestvovati u Maršu mira. Ostali idu u druge balkanske zemlje”, kazao je Subasi. Istakao je i da djeca – izviđači znaju mnogo o genocidu u Srebrenici.

Umut Candemir (16) je došao iz Istanbula. Prvi put je posjetio BiH.

“Srebrenica je mjesto gdje su osjećaji drugačiji. Tu je počinjena jedna od velikih katastrofa nad muslimanima. Prije dolaska ovamo informisao sam se o dešavanjima ali te informacije nisu dovoljne. Mnogo više informacija sam dobio sada, kada sam došao ovamo, gledajući snimke i fotografije”, pojasnio je Umut, koji je nakon toga veoma tužan i ljut na one koji su počinili ova zlodjela.

Nuriye Subasi ima 18 godina i dolazi iz Istanbula.

“Prvi put sam u Srebrenici. Znamo da je ovo mjesto veoma važno zbog masakra koji je počinjen. Tačnije, ovo je simbol jednog masakra. Znamo da su ovdje ubijene žene, djeca i ostali”, pojasnila je Subasi.

Prije dolaska u Srebrenicu, saznala je mnogo o dešavanjima iz ljeta te 1995. godine. Slušala je i čitala o progonu, ubistvima i patnji srebreničkog naroda ali i masovnim grobnicama koje se otkrivaju i dan danas. Subasi zna da je u srebreničkom genocidu ubijeno i mnogo maloljetnika, većina je bila i njenih godina.

“Gledajući njihove snimke osjećala sam kao da sam na njihovom mjestu. Niko ne može garantovati da se i nama to neće dogoditi. Zbog toga svi moramo biti svjesni, uzeti pouku iz historije. Ne treba se svetiti ali je potrebno ne zaboraviti”, poručila je Subasi, jer je dodala je, potrebno ne zaboraviti, kako se ovako nešto nikome nikada više ne bi ponovilo.

Među 70 žrtava koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi nalazi se i sedam maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana 11. jula ove godine u Potočarima je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

 

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *