Turska kompanija Galata Lokum želi investirati četiri miliona KM u poljoprivredu FBiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se u utorak s Hasanom Gülyüzom, direktorom kompanije TGT d.o.o. Galata Lokum, koja u okviru projekta Galata Garden namjerava investirati četiri miliona KM u organsku proizvodnju u Federaciji Bosne i Hercegovine, pri čemu bi bilo otvoreno 150 novih radnih mjesta. Ministar Dedić je pozdravio planove ove kompanije i izrazio svesrdnu podršku ovog ministarstva u realizaciji projekta.

Galata Garden će biti projekat fokusiran na plasteničku organsku proizvodnju salate, čeri paradajza i jagoda, uz pomoć najsavremenijeg sistema navodnjavanja, a proizvodi bi bili plasirani na tržišta regiona i EU.

Predstavnici kompanije Galata Lokum trenutno traže obradivo zemljište u FBiH, koje je pogodno za ovu vrstu proizvodnje, a na današnjem sastanku su se željeli informirati o mogućim lokacijama za realizaciju projekta i o poljoprivrednom sektoru u FBiH.

Predstavnicima ove kompanije ministar Dedić je ponudio pomoć u koordiniranju sastanaka s nižim nivoima vlasti, zavisno od područja općine ili kantona za čije zemljište turski investitori izraze želju.


Organska proizvodnja je veoma perspektivan sektor u Bosni i Hercegovini koja ima komparativne prednosti kao što su zemljište i bogatstvo voda. Na tržištu EU će uvijek biti potražnje za ovim proizvodima – rekao je Dedić i podsjetio da je u Federaciji BiH na snazi Zakon o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji i da je u toku izrada pravilnika kojima će biti dodatno regulirana ova oblast.

– Trenutno u BiH imamo veoma uspješne proizvođače u organskom sektoru, iako je on u začetku. Organska proizvodnja nije strana našim poljoprivrednicima koji su koristili potencijale kao što su povoljna područja po broju sunčanih razdoblja i vodna bogatstva – istakao je Dedić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

zavnews/vladafbih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *