Stotine radnika grade most i vijadukt na Koridoru 5c kod Zenice

Radovi na trenutno najvećem gradilištu u državi, poddionici Drivuša – Klopče kod Zenice, na Koridoru 5C, ponovo su u punom jeku. Nakon zimske pauze, koja radnicima i mašinama nije dozvoljavala puni intenzitet radova, jer se temperatura spuštala i na minus 26, stotine radnika ponovo su na gradilištu.

POLJE PO POLJE

Na samom početku ove dionice nalazi se most Drivuša, koji se sastoji od dva objekta. Rasponski sklop mosta Drivuša izvodi se po sistemu “polje po polje” korištenjem pokretne skele.

Glavni izvođač radova je “Hering” iz Širokog Brijega”, dok nadzor obavlja konzorcij kompanija “Divel” iz Sarajeva i TAEP iz Kuvajta. Kroz ovo gradilište proveo nas je Marko Bošnjak, inžinjer kompanije “Hering”, voditelj gradilišta.

“Betoniramo 12. fazu. Prvi put se ovom tehnikom radi u BiH, gdje je glavni nosivi dio skele iznad same rasponske konstrukcije. Radi se o MSS skeli koja spada u takozvani overhead tip skele. Radovi se izvode u ciklusima od 13-14 dana za pojedinu fazu, dužine 40 metara”, objašnjava inžinjer Bošnjak.

OBILAZI ZENICU

Most je dužine 650 metara, a sastoji se od 17 srednjih i dva obalna stuba. Dalje se nastavlja na vijadukt Perin Han, koji je dug 453 metra. I na ovom vijaduktu sagrađeni su stubovi, a radnici trenutno postavljaju skelu za betoniranje.

Za razliku od mosta Drivuša, na kojem se koristi overhead skela, rasponska konstrukcija na vijaduktu Perin Han izvodit će se na staxo skeli, lahko prenosivoj s oplatnim sklopovima.

Iza ovog vijadukta, Koridor se dalje nastavlja prema naselju Hamida, gdje je za parcele izdvajano i do 300.000 KM. Koridor će zaobići Zenicu, a spustit će se ispred tunela Pečuj, gdje se nastavlja prema Vranduku. Početak radova na ovoj dionici ozvaničen je 23. oktobra 2014.

 

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *