Turski investitor u Varešu želi graditi proizvodni pogon za preradu drveta

Općinu Vareš su nedavno posjetili predstavnici firme iz Turske, koja se bavi preradom drveta, i koja želi investirati na prostoru BiH. Radi se o jednoj od najuspješnijih firmi u Turskoj, a petoj u svijetu po proizvodnji kada je prerada drveta u pitanju.

Namjera im je investiranje u proizvodne pogone na područjima Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Od lokaliteta u Bosni i Hercegovini odabrani su Vareš i Vitez zbog prostora i drvnog bogatstva. Konkretno, misli se na proizvodnju medijapan ploča za čiju izradu je potrebna bukva i sve vrste crnogorice.

Investicija bi podrazumijevala zapošljavanje 500 osoba i ulaganje od oko 100 miliona eura. Za potrebe izgradnje proizvodnih pogona potrebno je minimum 10 hektara zemljišta, što je za naše prilike u Varešu vrlo teško osigurati. U sklopu posjete općini Vareš obišli su pogone u Ponikvi, čiji je vlasnik dijelom kineska firma Bluhend Wood, a dijelom firma iz Visokog, zbog prostora i već izgrađenih objekata.

Goste je dočekala delegacija u sastavu: Zdravko Marošević – Općinski načelnik, Kenan Kamenjaš – predsjedavajući Općinskog vijeća, Ermin Musa – pomoćnik načelnika za financije i privredu i Mario Mirčić – vijećnik Općinskog vijeća.

Investitori su prikupili sve informacije koje su im neophodne za daljnje aktivnosti i u narednom razdoblju informirat će općinu o svojim namjerama za daljnja ulaganja.

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *