Azerbejdžan spreman za nove investicije u poljoprivredi FBiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se danas sa savjetnikom Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u BiH Elnurom A. Guliyevom.

Razgovarano je o unaprjeđenju ekonomske saradnje i mogućnostima novih investicija Azerbejdžana u poljoprivredni sektor, kao i o izvozu malina u Azerbejdžan, a koje se nalaze u hladnjačama u Federaciji BiH.

Dedić i Guliyev razmatrali su i mogućnosti poticanja otkupa krompira u FBiH, obzirom na to da je za fabriku Srebreničanka godišnje potrebno 15.000 tona krompira, a prezentovani su i drugi projekti ulaganja u poljoprivredni sektor.

Guliyev je istakao da je Azerbejdžan uložio značajna sredstva u fabriku Srebreničanka za proizvodnju pomfrita u kojoj je zaposleno 35 osoba i naveo da je do sada uloženo 10 miliona eura u tvornicu za preradu voća i povrća u Doboju, a ukupni iznos ove investicije je 40 miliona eura. Planirano je da u fabrici bude zaposleno 300 novih radnika.

Federalni ministar naglasio je da su dosadašnje investicije Azerbejdžana od velikog značaja za domaći sektor i izrazio nadu da će u budućnosti biti više ovakvih investicija u Federaciju BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *