Zvizdić i Cerar: Putevi EU-e moraju ostati otvoreni

Slovenija je bila i ostaje prijatelj Bosne i Hercegovine, potcrtao je danas premijer Republike Slovenije Miroslav Cerar, nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, istaknuvši da Slovenija želi podržati ekonomski, socijalni, kao i razvoj BiH u svim drugim sektorima, a posebno na njenom putu ka Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

Slovenski premijer je podvukao da je BiH, kao i Slovenija, evropska država te da su obje dio jedne velike evropske porodice.

– Zbog toga putevi EU za BiH moraju ostati otvoreni – kazao je Cerar.

Predsjedavajući Zvizdić je potvrdio odlične odnose s prijateljskom Slovenijom koja, kako je rekao, dugi niz godina pokazuje izraziti nivo razumijevanja prema stanju u BiH i njenim potrebama.

Napomenuo je da je fokus današnjih razgovora bio na podršci Slovenije u pogledu evropskog puta BiH, te podsjetio da je naša zemlja uvijek mogla računati na slovensku podršku i pomoć.

Također je kazao da je ova posjeta jedan od vidova unaprjeđenja regionalne saradnje i poruke koju žele poslati s ovog mjesta, a to je očuvanje mira i stabilnosti u regionu zapadnog Blakana, te postizanje ubrzanijeg tempa integracije Zapadnog Balkana u EU.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *