Jašarević: Izgradnja Bloka 7 TE Tuzla centralno pitanje energetskog sektora

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević, izjavio je danas u Tuzli da je put razvoja privrede u energetskom sektoru BiH u podizanju proizvodnje u rudnicima uglja i maksimalne proizvodnje u Termoelektranama Tuzla i Kakanj.

– Potrebno je na temelju zdravog energetskog sektora razvijati što nižu cijenu energije, koja bi bila potpora industrijskom razvoju BiH – kazao je Jašarević, koji je učestvovao na sastanku federalnog premijera Fadila Novalića i tuzlanskih privrednika.

Jašarević je naglasio je da je u 2016. godini proizvedeno 450.000 tona uglja više.

– Nalazimo se na dobrom putu, doveli smo do pozitivnog poslovanja rudnike Đurđevik i Gračanica, očekujemo u ovoj godini da svi rudnici osim Zenice dođu u fazu pozitivnog poslovanja, kaže Jašarević,  tvrdeći  da bi to bio  prvi korak, dok bi drugi korak bio vraćanje dugovanja iz prošlosti.

Smatra da je centralno pitanje energetskog sektora u Tuzli  gradnja Bloka 7, TE Tuzla.

– Mi smo predali svu dokumentaciju  za Blok 7, očekujemo u narednim mjesecima podršku Vlade  i Parlamenta FBiH, naglasio je Jašarević.

Mišljenja je da Blok 7 nema alternativu, ocijenivši da je to  blok sa najboljim ekonomskim i ekološkim parametrima,  te da će zamijeniti postojeće blokove i da će zbog toga i zrak u Tuzli biti puno primjereniji življenju u tom gradu.

Najavio je  da će se Elektroprivreda BiH  također  okrenuti pripremi izgradnje termo bloka 8, TE Kakanj.

Protekli mjesec  bio je mjesec najveće suše, koja se pamti u zimskom periodu, kao i najniže temperature u posljednjih 25 godina, navodi Jašarević, dodajući da su zbog toga, ali i zbog puno proizvedene energije u posljednjem kvartalu 2016. godine depoi trenutno prazniji.

– Oporavak rudnika Kreka je doveo do toga da nesmetano proizvodimo energiju i pokušavamo da se rudnici Đurđevik i Banovići približe ugovorenim količinama za ovu godinu, a imali su određenih poteškoća zbog leda i niskih temperatura – rekao je Jašarević te dodao da se ove godine očekuje najveća moguća proizvodnju iz postojećih termoelektrana, što  će  omogućiti nesmetan rad rudnika i pozitivno poslovanje Elektroprivrede BiH.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *