FZZZ: Javni pozivi za zapošljavanje u vrijednosti od 40 miliona KM

 

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) će u naredna dva dana objaviti dva Javna poziva. Prvi Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja u ovoj godini bit će objavljen sutra, 27. februara, a dan poslije Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja start up zapošljavanja.

Za realizaciju Programa predviđena su sredstva u iznosu od  40.000.000 KM.

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje, Helena Lončar, kazala je da je ovo omogućeno zahvaljujući većem ovogodišnjem budžetu koji za sufinansiranje zapošljavanja iznosi oko 50 miliona KM, a od toga je 12,7 miliona KM iz kredita Svjetske banke.

Cilj Programa je poticanje najmanje 11.000 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH na samozapošljavanje, pokretanjem djelatnosti, kao i na zapošljavanje drugih osoba sa evidencije nezaposlenih u tim djelatnostima.

Sufinansiranje start up zapošljavanja odnosi se na mlade do 30 godina, bez obzira na spol, radno iskustvo i stepen obrazovanja, a koji su prijavljeni na evidenciji nezaposlenih prije dana podnošenja prijave na Javni poziv radi pokretanja i registracije obrta/privrednog društva.

“Programom će se kroz različite mjere obuhvatiti mladi do 30 godina i žene, te teže i posebne kategorije nezaposlenih osoba”, rekla je Helena Lončar.

Isto tako u ovoj godini, najavila je Lončar, Zavod će sufinansirati mjeru nazvanu ”Tražim poslodavca”.

“Prema dosadašnjim iskustvima i mjerama nezaposlene osobe su bile pasivne. Sada želimo potaknuti te osobe da traže poslodavce”, istakla je Lončar.

Za program sufinansiranja start up samozapošljavanja planirano je 6.000.000 KM, a poticajne mjere se odnose na poduzetništvo za mlade, za žene i poduzetništvo za sve, kažu u FZZZ-u.

Kada je u pitanju poduzetništvo za mlade, i poduzetništvo za žene, Zavod isplaćuje poticajna sredstva u iznosu od 390 KM u trajanju od 12 mjeseci, dok za poduzetništvo za sve Zavod isplaćuje 360 KM u trajanju od 12 mjeseci.

Kada je riječ o Start up programu, jednokratno se isplaćuje iznos od 200 KM za troškove nastale prilikom pokretanja biznisa, a ukoliko se pored osnivača biznisa zaposli još osoba, refundira se iznos od 330 KM u trajanju od 6 mjeseci.

Rukovodilac sektora za zapošljavanje Omer Korjenić, kazao je da će Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja biti objavljen na internet stranici Zavoda.

Prijave će biti moguće putem web portala, a kompletna dokumentacija se dostavlja kantonalnim službama za zapošljavanje.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *