Sretan ti rođendan, grade: Sarajevo će biti, sve drugo će proći

“Sarajevo će biti, sve drugo će proći” stari su stihovi koji posebno na šesti april kod Sarajlija bude posebne osjećaje kada se obilježava oslobođenje grada u Drugom svjetskom ratu, ali i početak njegove ponovne opsade nekoliko decenija kasnije. 

Naime, danas se obilježavaju dvije godišnjice i to 25 godina od početka agresije na BiH i opsade grada Sarajeva, ali i datum na koji je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata.

Upravo na današnji dan se sudaraju dvije krajnosti i to dobra i zla, fašizma i antifašizma, a u oba slučaja je ipak Sarajevo pobjednik. Historija se ponavlja, ali Sarajevo i Bosna i Hercegovina i dalje opstaju.

U aprilu 1941. godine, njemački avioni bombardirali su gradove Jugoslavije. Bombardiranje Sarajeva izvršeno je 12. i 13. aprila. Tada je bilo najintenzivnije pa su tako stradale mnoge institucije i civilni objekti u centru grada.

Jugoslavenska armija započela je akciju oslobađanja Sarajeva 28. marta 1945, a nakon žestokih borbi, na Vratniku je 5. aprila 1945. godine ušla 16. muslimanska brigada, dok su ostale jedinice, opkolivši grad sa svih strana, Sarajevo potpuno oslobodile narednog dana, 6. aprila.

Tačno 47 godina poslije Sarajevo je od agresorskih jedinica dočekalo početak opsade i agresije na nezavisnu BiH i 44 mjeseca patnje u kojima je ubijen 11.541 Sarajlija, među kojima i skoro 1.600 djece.

Braneći Sarajevo najbolji sinovi ove zemlje odbranili su i BiH.

U antifašističkoj borbi od 1941. do 1945. godine, također, 10.961 građana Sarajeva dalo je svoje živote.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *