Vlada FBiH: Utvrđen i upućen u Parlament, Zakon o provođenju odluka sudova

Vlada Federacije BiH je na današnjoj 102. sjednici, koja je održana u Mostaru, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o provođenju odluka sudova. Ovaj pravni akt uređuje provođenje odluka Ustavnog suda BiH, za čije je izvršenje nadležna Vlada FBiH, te odluka Ustavnog suda FBiH i Evropskog suda za ljudska prava, za čije izvršenje su nadležne institucije Federacije BiH.

Nova zakonska rješenja stvaraju pretpostavke za uspostavu jasnog mehanizma u procesu izvršenja ovih odluka kroz zakonodavni i administrativni okvir, što vodi daljem jačanju institucija vlasti i promicanju načela vladavine prava.

Prema Nacrtu zakona, organi vlasti FBiH kojima su dostavljene sudske odluke, dužni su ih provoditi u skladu sa Ustavom FBiH i zakonom utvrđenim nadležnostima, te na način propisan ovim zakonom. Također su dužni odluke iz svoje nadležnosti izvršavati brzo i efikasno, uz poštivanje zadatih rokova i u slučaju neizvršenja podliježu odgovornosti.

Utvrđen je i Parlamentu FBiH na usvajanje po hitnoj proceduri upućen Prijedlog zakona o izmjenama Krivičnog zakona FBiH, kojim je propisan način oduzimanja predmeta koji su upotrijebljeni ili su bili namijenjeni za činjenje kaznenog djela ili su nastali njegovim činjenjem.

Danas je utvrđen i Nacrt regulacionog plana historijskog gradskog područja Blagaj za period od deset godina od dana usvajanja. U detaljno sačinjenom dokumentu je uz ostalo, ukazano na to da centar Blagaja, s poslovnim i stambeno-poslovnim objektima orijentiranim prema glavnoj ulici, još ima prepoznatljive elemente orjentalnog i mediteranskog arhitektonskog oblikovanja, ali i da je izložen raznim uticajima koji postupno razgrađuju njegov integritet i identitet, što zahtijeva da mu bude vraćen prvobitni izgled.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *