Zavidovići: U Gradskoj džamiji upriličen program i održano predavanje za žene

Jučer je u Gradskoj džamiji u Zavidovićima održano predavanje i program za žene, a gost predavač bila je muallima iz Kaknja, Elvedina Plasto. Program su u sklopu svojih redovnih mjesečnih aktivnosti organizirale žene iz Aktiva žena En-nisa, koje djeluje u sklopu Medžlisa islamske zajednice Zavidovići.

Predavanje je bilo veoma nadahnuto i sa mnogo jakih poruka, a izdvojit ćemo posebno riječi muallime iz Kaknja koja je kazala kako je „porodica Institut a na njegovom čelu glavni operator i akter je žena. Ako nam žene ne budu obrazovane i prije svega odgojene, kako će Institut funkcionirati. Koliku važnost ima žena podsjeća nas Poslanik riječima da je “džennet pod majčinim nogama”, a tu privilegiju treba opravdati. Ummet, zajednica (na arapskom jeziku za majku se kaže ummun) će biti uspješan ukoliko odgojimo žene da budu dobre kćerke, supruge, majke, sestre, tetke, strine, svekrve, punice, snahe“…

Na kraju svog izlaganja muallima je savjetovala da je lijepo i korisno da se svakodnevno upućuju dove našem Stvoritelju, a posebno je naglasila da je dobro učiti kur'ansku dovu za očuvanje porodične harmonije, a koja glasi: “Gospodaru naš, podari nam u supružnicima našim i djeci našoj radost, i učini da se čestiti na nas ugledaju!'” (sura Al-Furqan, 74. ajet)

Inače napominjemo da Aktiv žena našeg Medžlisa ima sestrinski odnos sa Aktivom žena kakanjskog Medžlisa i veoma dobru saradnju u svakom segmentu njihovog djelovanja, i u vremenima kada je sve više negativnih utjecaja na društvo, te raznih negativnih utjecaja na moral i svakodnevni život, gdje opet najviše posljedica trpe žene, ovakva druženja itekako imaju koristi, i što je najvažnije mogu mnogo toga doprinijeti u borbi protiv tih negativnih utjecaja.

zavnews

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *