Gazi Husrev-begova biblioteka obilježila 480 godina postojanja

U foaeju Gazi Husrev-begove bibilioteke, 07.01.2017. godine, upriličeno je druženje uposlenika i korisnika usluga biblioteke. Ovim druženjem, kako ističu iz Gazi Husrev-begove biblioteke, prepoznaju i cijene trud i ogroman doprinos u očuvanju ideje Gazi Husrev – bega o biblioteci, kao izvoru novih znanja i uspjeha od strane brojnih korisnika.

Biblioteka je osnovana davne 1537. godine kada je osnovana i Gazi Husrev-begova medresa, i to su dvije najstarije i najznačajnije ustanove na Balkanu i u Evropi, posebno iz razloga što od svog osnivanja od strane Gazi Husrev-bega, nikad nisu prestale sa radom.

Krajem 2016. godine biblioteke je imala 6450 članova, te blizu 19.000 korisničkih posjeta. Ogroman je bibliotečki fond koji je dostupan korisnicima, sa preko 10500 djela na arapskom, turskom, perzijskom i drugim jezicima, a biblioteka posjeduje i djelo “Enciklopedija islama” Ebu Hamida Muhameda el-Gazalija, koje datira iz 1105. godine, i koje je 85 godina starije od “Povelje Kulina bana”.

Slikovni rezultat za Osman LavićU prigodnom obraćanju direktor GHB biblioteke, mr. Osman Lavić je zahvalio na povjerenju korisnicima. Poručio je da će biblioteka nastojati unaprijediti usluge. Zahvalio je na korisnim sugestijama i prijedlozima, koje su korisnici upućivali na adresu biblioteke .

Od prisutnih korisnika u čitaonici GHB biblioteke simbolične nagrade uz članarinu za 2017. godinu dobili su : Omar Tanović, Amina Arnautović, Alija Dautović, Dženana Paljić i Alem Borić.

Alija Dautović, student Pravnog fakulteta Univerzita u Sarajevu, na prigodnom druženju nakon uručenja nagrada istakao je da u čitaonici GHB biblioteke ima odličan ambijetn za učenje. To je za njega, kako je istakao, značajan segment u uspješnom školovanju.

Svečani program obilježavanja godišnjice najavljen je za petak 13.01.2017.

Tada će biti upriličena projekcija filma ”Sedam slova o Gazi Husrev-begovoj biblioteci” , te izložba ”Izvori za historiju pismenosti u Bosni i Hercegovini”.

Radio BIR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *