Bosanac programira robote za Audi

Roboti su sve prisutniji u svim industrijskim granama, čineći proizvodnju bržom i pouzdanijom, a stručnjaci ovoj oblasti predviđaju blistavu budućnost. BiH kasni, ali novu nadu daje otvaranje prvog centra za robotiku u BiH u Tuzli.  

Njemački centar za robotiku mladim osobama nudi šansu za sticanje znanja i vještina u oblasti programiranja robota, a potom i njihovog puštanja u rad.

Enver Budaković je mladi čovjek porijekom iz Živinica, a već više od dvije godine živi u Njemačkoj i radi u Masterwerku na programiranju robota. Svoje znanje prenosit će mladim kolegama u Tuzli iz oblasti programiranja industrijskih i perceptron robota.

“Radio sam na projektima npr. novi Audi A4, A3, A5, Q2. To su ovi zadnji. Posljednje dvije godine je trajao taj projekat i ja sam bio stalno na tom projektu”, otkrio je Budaković, programer robota.

Projekat otvaranja centra do sada ja koštao više od milion maraka.

“Mi smo pokretač i glavni ulagač. Imamo podršku njemačke vlade. Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj je prepoznalo naš projekat i oni su to kofinansirali”, kazao je Muamer Babajić, vlasnik firme Masterwerk.

“Mašinskim i tehničkim inžinjerima mi ćemo ovdje dati obuku kako da rade programiranje, kako da nauče online i offline programiranje, koje je već u svijetu odavno zastupljeno i jako traženo”, dodala je Jasmina Nuhanović Stjepanović, projekt menadžer Masterwerka.

Prva faza projekta je obuka, a potom servisiranje robota. Planirana je edukacija 68 osoba, koja će biti besplatna do kraja godine. U privredi, naučnim istraživanjima i studentima pokretač centra vidi ciljne grupe i partnere ali i budućnost ove zemlje.

“Bosna u ovome ima potencijala jer ima dosta mladih ljudi koji su jako pametni, ali nemaju prilike da sebe dokažu u profesionalnom svijetu”, objasnio je Budaković.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *