Kako prevladati odbijanje

Jedan u nizu strahova

Strah od odbijanja je samo jedan u nizu strahova. Ni manji, ni veći od ostalih. Kada malo pogledate na strahove koje ste u proteklim periodima života imali, shvatate da je svaki strah kakav god on bio moguće nadvladati. Bitna je samo volja i ispravan pristup prema njemu.

Odbijanje ne shvatajte lično

Kada vam bilo ko da odbijenicu nemojte to shvatati lično. Pogledajte te stvari iz ugla druge osobe. Gledajte razloge u kojima to neko čini nešto za sebe, a ne protiv vas. Kada odbijanje izbacite iz domene ličnih shvatanja, mnogo ga je onda lakše nadvladati.

Ne očekujte mnogo od drugih

Kada od drugih ne očekujemo mnogo  nećemo se mnogo razočarati. Očekivanja su ono što stvara bol i razočarenje. Stoga smanjujte svoja očekivanja, smanjujte ih malo po malo, sve do one mjere koja se smatra minimumom. Tada odbijanja nećete ni shvatiti ozbiljno.

Slatki limun je uvijek uspješna metoda

Kada neki cilj ne ostvarimo onda ponekad podsvjesno tražimo razloge zašto je dobro što ga nismo ostvarili. Interpretirajte stvarnost onako kako vama odgovora, jer postoji samo takva stvarnost, postoji samo ona koja je u vašem umu, druge stvarnosti nema.

Gledajte odbijanja kao prekretnicu

Kada dobijete neku odbijenicu možete o njoj razmatrati kao o prilici, prilici koja vas upućuje na drugi smjer. Kada se jedna vrata zatvore – otvore se druga, kaže poznata poslovica. Ukoliko tako gledate na odbijanje uvijek ćete ga okrenuti u pozitivnom smjeru.

savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *